Po 30 km z celkových 202 km se podařil únik dvanáctky cyklistů převážně z Pro nebo Conti týmů. Mezi nimi byl při své premiéře mezi muži i 18letý Mathias Vacek z týmu Gazprom-RusVelo! Kupodivu nebyl v pelotonu nejmladší, vedle něj startovali další čtyři 18letí kluci.

Mathias Vacek v týmu Gazprom-RusVelo zaujal pobytem v úniku dne.

A jednomu ze soupeřů, pokud se s ním vůbec tito mladíci odvážili dát do hovoru, určitě minimálně vykali. Byl jím 49letý Davide Rebellin v italském kontinentálním Work Servis Marchiol Vega. A zatímco ze 168 cyklistů na startu do cíle nedojelo po svých 86 z nich, Davide dokončil v 33členném grupettu 6 minut za vítězem, ve společnosti například José Herrady (Cofidis), Mathiase Franka (AG2R) či Eduarda Sepúlvedy (Androni).

Únik povětšinou outsiderů byl samozřejmě zhruba 30 km před cílem zlikvidován a Mathias Vacek nakonec z kola slezl, aniž se dočkal cíle, ale učinil určitě sympatický počin, kterým dal najevo, že nehodlá být zbytečně submisivní.

Začalo se po pobřeží Ligurského moře. Jenže pak se najelo do kopců.

Peloton pilotovali především ty z týmů, které myslely na příčky nejvyšší a měly k tomu i potřebný „materiál“: Trek-Segafredo, který mohl směle hrát s vícero trumfy, jimiž byli Bauke Mollema, Giulio Ciccone, Vincenzo Nibali a Gianluca Brambilla, a s nimi také Ineos-Grenadiers, kde byl jednoznačnou jedničkou Egan Bernal.

Rozhodující ataky načal 22 km před cílem Eddie Dunbar (Ineos), přidali se James Knox (Deceuninck-QuickStep) a Clément Champoussin (AG2R-Citroën). Zahanbit se nenechal ani Egan Bernal. V čele se utvořila silná nepříliš početná skupina favoritů.

Z ní 16 km před cílem zaútočil v třetím stoupání od konce Bauke Mollema a na stíhací pětku si dokázal vytvořit náskok přesahující 30 vteřin. O nástup z této skupinky se pokusil jak Egan Bernal, tak Mauri Vansevenant, ale nikdo už úspěšný nebyl .

Mikel Landa před Clémentem Chapoussinem, za nimi se rýsují Egan Bernal a Mauri Vansevenant.

Bauke Mollema si dojel „pohodlně“ pro letošní druhé vítězství, když před týdnem vyhrál 1. etapu Maritimes a celkově tam skončil třetí, přičemž týden předtím dokončil jiný francouzský etapák Provence na 6. pozici. Vypadá to, že je Mollema před sobotním Strade Bianche ve výborné kondici a že bude určitě patřit k užšímu okruhu favoritů.

Sprint vrchařů vždy působí ve srovnání se špičkovými sprintery „zajímavě“. Zahájil ho jako první Ciccone, který se samozřejmě ve stíhací skupině jen „vezl“. Kontroval Champoussin, ale mimořádně motivovaný se projevil Bernal. Jeho druhou příčku silně ohrožoval 21letý Mauri Vansevenant, který tak skvěle zastoupil svého týmového kolegu a jednoho z předstartovních horkých favoritů Andrea Bagioliho, jenž nakonec závod nedokončil.

Bauke Mollema: "Bylo mimořádně pěkné tady vyhrát. Posledních několik týdnů jsem se cítil opravdu dobře. Takhle dobrým způsobem jsem se chtěl pokusit zahájit sezónu. Je hezké mít již dvě vítězství. Na začátku března již máme jako tým pět vítězství v Belgii, v Itálii a ve Francii. Doufejme, že budeme takto pokračovat v nadcházejících italských závodech.“