Belgičané jsou největšími favority světového šampionátu v australském Wollongongu. Zejména díky Woutu van Aertovi a Remcu Evenepoelovi. Jenže favority byli také loni na domácím šampionátu v Lovani, kde byl nakonec nejlepší čtvrtý Jasper Stuyven. Trenérovi Svenu Vanthourenhoutovi se nepodařilo ukočírovat hvězdnou sestavu, Evenepoel útočil příliš daleko před cílem a Van Aert neměl v závěru závodu dost sil. Ani tento neúspěch nestál Vanthourenhouta, bývalého špičkového cyklokrosaře, místo ve vedení. 

Vanthourenhout se z loňského nezdaru možná poučil, přesto neměl moc na výběr a musel nominovat oba nejlepší belgické cyklisty současnosti. Média a fanoušci by mu neodpustili, kdyby nechal jednoho z nich doma. Zatímco Van Aert vyhrál v neděli Bretagne Classic ve Francii a pomalu se připravuje na šampionát, Evenepoel bojuje o vítězství na španělské Vueltě. Očekává se, že Evenepoel tentokrát nebude pouze domestikem a Van Aert jediným lídrem. "Tým je postaven na nich a my je chceme co nejlépe podpořit," řekl národní trenér pro Sporzu.  

Kromě Van Aerta a Evenepoela se do Austrálie vydají Jasper Stuyven, Pieter Serry, Quinten Hermans, Yves Lampaert, Nathan Van Hooydonck a Stan Dewulf. Překvapením je nomiace Serryho a Dewulfa na úkor slavnějších závodníků. "Stan Dewulf je překvapením, ale ostatní jezdci a týmy o něm často mluví. Je velmi podceňovaný a bude přínosem pro tým." Serry kvůli koronaviru musel vzdát Vueltu před 9. etapou. Přesto je v nominaci. "Je sledován lékaři a příznaky nemá příliš vážné."

Do týmu se nedostali slavní klasikáři Philippe Gilbert, Dylan Teuns, Tim Wellens, Greg Van Avermaet a Oliver Naesen. Van Avermaet je aspoň mezi náhradníky společně s Jasperem Stuyvenem, Louisem Vervaekem a Driesem Van Gestelem. "Podle toho, kdo vypadne, bude povolán určitý typ jezdce. Jasper Philipsen je náhradou za Wouta van Aerta. Je to závod na 260 km s převýšením 4000 m. Pro sprintera je to těžké. Pokud by přežil až do závěru, tak Wout van Aert také. A pak by si zavazeli. Naznačil také, že bude potřebovat formu jakou měl na Tour a že to nemůže zaručit."

O velkém zklamání na svých sociálních sítích psal Dylan Teuns, vítěz Valonského šípu. Letošní posila týmu Israel - Premier Tech se na šampionát cíleně připravovala, jenže Teuns nemá pověst týmového hráče a ty Vanthourenhout potřebuje. "V Belgii máme hodně dobrých jezdců. Není příjemné zklamat takového závodníka, ale myslím, že máme silný výběr, za kterým si stoprocentně stojím," dodal reprezentační trenér. "Jako cyklistický národ máme velké bohatství a musíte se rozhodovat."

Dokážou se Van Aert a Evenepoel sehrát? "Jsou dokonale kompatibilní a pokud se chtějí stát mistry světa, musí si vyhovět." Pro Evenepoela je nyní nejdůležitější vyhrát Vueltu, bude ve špičkové formě i v Austrálii? "Mluvili jsme o tom předem. Remco je profesionál a až bude mít Vueltu za sebou, soustředí se na mistrovství světa. Zatím mu držíme palce na Vueltě."

Evenepoel by měl startovat také v individuální časovce. Van Aert se účasti v časovce vzdal předem, aby byl stoprocentně připraven na závod s hromadným startem.