Stoupající formu naznačil už na jaře 14. místem na Paříž-Roubaix a stvrdil před týdnem vítězstvím v poslední etapě Okolo Británie. „Jak začalo posledních dvacet minut pršet, hodně to klouzalo. Musel jsem dávat pozor, ale našel jsem si ideální stopu(uprostřed silnice, pozn. aut.), Ide Schelling mi dokonale pomohl a v posledních pěti metrech jsem měl nejvíce si, moje načasování bylo nejlepší. Arnaud Démare začal možná příliš brzy,“ říkal pak v cíli. Ano, pouze tenhle spurter Groupamy zbyl mezi čtrnáctkou šťastných vpředu.

A to se přes něj tlačil ještě nakonec třetí Max Kanter z Movistaru, jehož parťáci asi nejvíc odnesli zmíněný karambol. „Já jsem měl asi nastoupit dříve, ale i tak jsem spokojený,“ usmíval se 24letý Němec, který na svůj první profitriumf i nadále stále čeká.

Přitom ještě 40 kilometrů (z celkových 199) před cílem jelo s náskokem jedné minuty trio uprchlíků, Casper Pedersen (DSM), veterán Niki Terpstra (TotalEnergies), letos končící kariéru, a Niklas Larsen (X-Uno). Jenže už za deset kilometrů je dostihla partička z pelotonu, kterou přivezl Arnaud De Lie (Lotto). Ale deset kilometrů před cílem byli všichni pohromadě. V krátkých brdcích s kostkami to ještě šlo, ale na táhlých rovinách neměl náskok proti obrovité skupině šanci.

Jediný cyklista v poli s českým pasem, stále nadějný 22letý Tomáš Kopecký (nizozemský tým Abloc CT) dojel ve hlavní skupině 34. těsně před olympijským vítězem před šesti lety Gregem van Avermaetem (Ag2R). Díky tomu získal 3 UCI body. Nedojeli ani Mark Cavendish, Dylan Groenewegen nebo Fabio Jacobsen.

Primus Classic se jezdí už dvanáct let, patři do kategorie 1.Pro/Pro series s prémiemi 18800 eur. Jeho šéfem je Peter van Petegem, bývalý známý „klasik“, majitel vítězného double z Flander (1999 i 2003) i Roubaix (2003), také vítěz 7 etap na Grand Tours. Sám tu dvakrát vyhrál. Trať vede z východoflanderského Brakelu, kde žije stejně jako Robbie McEwen, do Haachtu ve vlámském Brabantsku na nádvoří pivovaru titulárního partnera závodu, mimochodem největšího v zemi, který vlastní přímo Belgičané. Dnes se pilo na počest domácího cyklisty, původem z Lommelu.