UCI se před pár lety snažila rozšířit cyklokros víc do světa, vzhlížela s nadějemi k USA a americkému kontinentu přidělila dva světové poháry. Bohužel pro cyklokros, Američané tuto disciplínu neposílili a světem cyklokrosu už je opravdu jen Belgické království.

Už jen Belgičané, nebo Nizozemci jezdící v belgických týmech, jsou špičkou světových cyklokrosů, jen begické týmy zaměstnávají cyklokrosaře a jen belgičtí sponzoři podporují cyklokros.

V první třicítce letošního Světového poháru je 17 Belgičanů a 6 Nizozemců - ovšem všichni oblékají dresy belgických týmů. Nizozemci už nemají žádný svůj tým zaměřený na cyklokros, nebo žádného svého cyklistu, kterému holandský tým umožňuje jezdit cyklokros. Snad jen Jorise Nieuwenhuise, kterému silniční tým Sunweb umožnuje jezdit cyklokros.

V současné první třicítce Světového poháru jsou dva Španělé na 18. a 19. místě, díky tomu, že investovali do startů v USA. Podobně je na tom jeden Švýcar na 21. příčce. Tito tři jsou výjimky z pravidla, nejezdí v belgických týmech. Němec Marcel Meisen na 23. příčce patří do širší světové špičky, ale pochopitelně jezdí za belgický tým.

A třicítku uzavírá Francouz, Čech a Brit - Chainel, Boroš a Pidcock, ti také nejsou členy belgických celků. Jen pět cyklistů ze současné první třicítky se neopírá o belgický cyklokros a především o jeho peníze.


Mimo Belgii se ještě jezdí národní ligy podobné Toi Toi Cupu, ale závodníci z těchto soutěží ve Světovém poháru nic neznamenají. My jsme začali seriálem článků o cyklokrosu mapovat situaci a porovnávat naše cyklisty před patnácti lety s dneškem. Musíme konstatovat, že před patnácti lety byl v České republice cyklokros na výjimečně dobré úrovni v porovnání s celým světem a s výjimkou Belgie a trochu Nizozemska. Dnes je prostě český cyklokros na úrovni celého světa s výjimkou Belgie a Nizozemska. 


V seriálu článků o cyklokrosu, jeho podstatě a ztrátě konkurenceschopnosti českých závodníků, jsme už přinesli tyto články:

První roadcycling.cz/clanek/umirani-ceskeho-cyklokrosu

Druhý roadcycling.cz/clanek/pred-15-lety-a-dnes-co-vse-se-v-cyklokrosu-zmenilo

Třetí roadcycling.cz/clanek/hledani-konkurenceschopnosti-ceskeho-cyklokrosu

Čtvrtý roadcycling.cz/clanek/cyklokrosovi-juniori-jsou-historicky-uspesni-ale-kde-jsou-ta-jmena

Pátý roadcycling.cz/clanek/kolik-stoji-usporadani-cyklokrosoveho-zavodu-v-belgii

Na úvodní fotografii ze světového poháru TELENET UCI CYCLO-CROSS WORLD CUP v Táboře je holandský cyklista Corné Van Kessel startující za belgický tým Telenet Baloise Lions.