Čtvrtá etapa Vuelty byla první, ktrá končila na dlouhém stoupání a patřila uprchlíkům. Unikla skupina, ve které opět nechyběli Luis Angel Maté (Cofidis) a Pierre Rolland (EF-Drapac). S nimi se před peloton dostali také Benjamin King (Dimension Data), Nikita Stalnov (Astana), Jelle Wallays (Lotto Soudal), Lars Boom (LottoNL Jumbo), Aritz Bagües (Euskadi - Murias), Óscar Cabedo (Burgos - BH) a Ben Gastauer (AG2R La Mondiale). 

Peloton vedený týmem Sky jim umožnil bojovat o etapu, protože náskok vedoucí skupinu vystoupal až deseti minutám. Někteří cyklisté v čelní skupině dokonce ohrožovali i Michala Kwiatkowského (Sky) na prvním místě celkového pořadí, ale v závěru hlavní pole zrychlilo a většinu náskoku zlikvidovalo. 

Závodníci v úniku brzo věděli, že jedou o etapové vítězství a proto si nastupovali ještě před nájezdem do cílového, 12 kilometrů dlouhého kopce. Ze skupiny odjeli Ben King, Jelle Wallays a Nikita Stalnov. Wallays se dlouho neudržel a vepředu zbyla dvojice, která však příliš nespolupracovala. S odstupem půl minuty je začal stíhat Pierre Rolland, ale přiblížil se až na posledních pěti stech metrech a neměl síly první dvojici konkurovat. 

Ben King si uchoval dostatek sil pro závěrečný nástup a jednoznačně zvítězil. Získal první letošní WorldTour vítězství pro tým Dimension Data. Druhý dojel Stalnov a třetí Rolland. 

Souboj favoritů na celkové vítězství nebyl příliš intenzivní. Většina závodníků byla pasivní, až tři kilometry před cílem zkusil zaútočit Simon Yates (Mitchelton-Scott) a rychle získal nevelký náskok. V závěru etapy nastoupil Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) a Yatese skoro dojel, ztratil jen 2 sekundy. Miguel Angel Lopez (Astana) ztratil na Yatese 19 sekund a Alejandro Valverde (Movistar) 25 sekund. Michal Kwiatkowski přivedl do cíle skupinu s odstupem 27 sekund na Simona Yatese.

Většina favoritů se udržela ve skupině s Kwiatkowskim, ale někteří problémy měli. Louis Meintjes (Dimension Data) ztratil skoro dvě minuty na tuto skupinu. Z pořadí vypadl Ilnur Zakarin (Katusha Alpecin). Rus se trápí po pádu v druhé etapě a ztratil kontakt s hlavním polem na začátek cílového stoupání. V cíli nabral ztrátu těméř 5 minut na Kwiatkowského skupinu. 

Z popředí celkového pořadí vypadl také Pello Bilbao (Astana). Dokončil společně s Janem Hirtem (Astana) se ztrátou přes 12 minut na vítěze etapy. 

V celkovém vedení zůstal Michal Kwiatkowski, ale jeho náskok se zkrátil na 7 sekund nad Emanuelem Buchmannem. Třetí je Simon Yates se ztrátou 10 sekund a čtvrtý Alejandro Valverde se ztrátou 12 sekund.  

Michal Kwiatkowski vede také bodovací a kombinovanou soutěž. Nejlepším vrchařem zůstává Luis Angel Maté, který byl také vyhlášen nejbojovnějším mužem etapy. 

Foto Sirotti