12. etapa Giro d´Italia z Cunea do Pinerola byla bohatá na události a dramatické zvraty. Peloton nechal ujet velkou skupinu 25 cyklistů, kde byl i Jan Polanc (UAE Emirates) a ta si vypracovala až čtvrthodinový náskok. Únik to dotáhl až do cíle. V ulicích Pinerola v čelní skupině útočili Gianluca Brambilla (Trek - Segafredo) a Eros Capecchi (Deceuninck - Quick-Step), ale bylo dostiženi Eddiem Dunbarem (Ineos) a později také Cesarem Benedettim (BORA - hansgrohe) a Damianem Carusem (Bahrain Merida). Ve spurtu byl nejrychlejší Benedetti a získal první profesionální vítězství kariéry.   

Jan Polanc dorazil do cíle se ztrátou 25 sekund, ale s náskokem sedmi a půl minuty před skupinou hlavních favoritů a je novým lídrem závodu s náskokem 4:07 před Primožem Rogličem (Jumbo - Visma). Valerio Conti (UAE Emirates) ztratil a spadl na třetí příčku. 


Vývoj etapy 

Od první horské etapy se očekávalo hodně a také se hodně stalo. Do úniku vyrazila velmi poetná skupina 25 cyklistů, kde nechyběl ani český mistr Josef Černý (CCC). Tým UAE Emirates měl ve skupině Jana Polance a proto neměl důvod únik stahovat. Žádný jiný tým nechtěl převzít zodpovědnost a tak si skupina vypracovala náskok kolem 15 minut. 

Až 60 kilometrů před cílem se dohodly týmy Bahrain Merida a Jumbo - Visma a začaly uprchlíky stahovat. Na začátku dlouhého kopce Montoso měla Polancova skupina náskok 12 minut na hlavní pole. A začala se rychle trhat. Na vrchol dorazil jako první Gianluca Brambilla, s ním se udrželi Eros Capecchi, Damiano Caruso a Eddie Dunbar a ve sjezdu se dopředu vrátili i Benedetti a Polanc. Už s příliš velkou ztrátou na kopec dorazila skupina vedená Josefem Černým.  

Čelní skupina se po sjezdu rozšířila na osm jmen, dopředu se vrátili Dario Cataldo (Astana) a Matteo Montaguti (Androni Giocattoli - Sidermec). Cataldo následně počkal na týmové kolegy vzadu a do cílového Pinerola se tak řítila skupina sedmi závodníků. 

Brambilla zaútočil v krátkém a strmm stoupání po kostkách a držel se ho jen Capecchi. 1,5 kilometru před cílem je dojel Dunbar, ale skupina taktizovala a do čela se vrátili i Benedetti a Caruso. Gianluca Brambilla zkusil rozjet dlouý spurt, ale neměl dost sil, narozdíl od Benedettiho, který byl jednoznačně nejrychlejší a poprvé zvítězil na profesionální úrovni. 

Josef Černý dokončil na 11. místě se ztrátou 2:42 na vítěze. 


Landa a Lopez si polepšili

V souboji o celkové pořadí se také závodilo téměř naplno. V dlouhém kopci Montoso společně ujeli Mikel Landa (Movistar) a Miguel Angel Lopez (Astana), kterému pomohl do útoku Jan Hirt (Astana). Na vrcholu kopce neměli Landa Lopez velký náskok na hlavní skupinu, ale ve sjezdu na ně počkali týmoví kolegové z úniku manuele Boaro (Astana) a Jasha Sütterlin (Movistar). Z čela se k nim vrátil také Dario Cataldo.

Ostatní favorité se drželi u sebe, ale domestiky zde měl jen Simon Yates (Mitchelton - Scott). Skupina nespolupracovala a Landa s Lopezem najeli 28 sekund na ostatní favority.   

V celkovém pořadí se poprvé v životě do růžového dresu oblékl Jan Polanc. Slovinský cyklista vede před krajanem Primožem Rogličem s náskokem 4:07. Valerio Conti ztrácí 4:51. na čtvrtou příčku si pomohl Eros Capecchi, ztrácí 5:02. Pátý už je Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) s odstupem 5:51. 

Nový lídrem soutěže do 25 let je Brit Hugh Carthy (EF Education First). Před Lopezem vede o 35 sekund. Nejlepším vrchařem je nově Gianluca Brambilla se 40 body za vítězství na prémii 1. kategorie. V bodovací soutěži zůstal první Arnaud Démare (Groupama - FDJ). 

Foto Sirotti