Před příští klasikářskou sezónou by mohlo dojít k velkému přeskupení sil mezi týmy. Už dříve jsme infromovali o možném pdchodu Zdeňka Štybara a Philippa Gilberta z týmu Deceuninck - Quick-Step, ale změny čekají pravděpoodbně i konkurennčí Lotto Soudal. Po pěti letech nejspíš odejde Tiesj Benoot. 

Benoot v Lottu začínal už v roce 2014 jako stážista a o rok později debutoval pátým místem na Kolem Flander. Bylo jasné, že Lotto Soudal má v kádru velký talent. Benoot doposud získal jediné vítězství, ale zato velké. V roce 2018 vyhrál deštivý ročník Strade Bianche. Kromě toho skončil čtvrtý v celkovém pořadí Tirreno - Adriatico a skončil v první pětce na Dwars door Vlaanderen, E3 Harelbeke, Kolem Polska, Grand Prix Montreal a Omloop Het Nieuwsblad.

 

Ve 25 letech má spoustu zkušeností a očekává se další zlepšení. V Lottu se na některých závodech dělil o pozici lídra s Timem Wellensem, ale společně dosud na opravdu velké klasikářské vítězství nedosáhli. Potřebný krok vpřed by Benootovi mohl přinést přestup. 

Smlouvu Benootovi nabízejí týmy AG2R La Mondiale, Movistar, Cofidis, Sunweb a také Ineos. Lotto také chtělo Benoota udržet, ale nemůže finančně konkurovat nabídkám konkurenčních týmů. Ineosu a Sunwebu chybí solidní lídr na kostky. Britská sestava má dostatek financí, aby snadno vyřadila ze hry všechny ostatní celky. Benoot by ale v Ineosu měl i jiné úkoly. Na etapových závodech by musel pomáhat lídrům.

AG2R La Mondiale má Olivera Naesena a nemá jistého tituálnrího sponzora po roce 2021. Cofidis chce výrazně posilovat a vrátit se do WorldTour. Má zájem o Philippa Gilberta, ale i Benoot by byl kvalitním lídrem na kostky. 

V Lottu chtějí Benoota nahradit Johnem Degenkolbem, který pravděpodobně končí v Trek - Segafredo. Jenže o německého klasikáře a sprintera má zájem také tým EF Education First. Ten má už nyní dost silnou klasikářskou sestavu, lídry jsou Alberto Bettiol a Sep Vanmarcke, kvalitním klasikářem je také Sebastian Langeveld. Chybí jim rychlý klasikář, s dobrým spurtem, kterým by mohl být právě Degenkolb. 

Zda se Trek - Segafredo bude snažit získat jiného lídra na kostky, nebo se spokojí s Jasperem Stuyvenem a Edwardem Theunsem, kteří letos vůbec neuspěli, se teprve uvidí. Americký tým se ale nyní soustředí spíše na etapové závody. K Bauke Mollemovi a Richiemu Portovi přijde Vincenzo Nibali. 

Foto Sirotti