Bernal letos v lednu utrpěl mnohačetná zranění, když si při lednovém tréninku na časovkářském kole nevšiml stojícího autobusu a v plné rychlosti do něj narazil. Pětadvacetiletý Kolumbijec musel být několikrát operován, ale ze všech zranění se postupně vyléčil a začal pomalu s tréninkem. Nyní už je v takové kondici, že zvládne i závodní nasazení. 

"Po tom, co se mi stalo v lednu, je tohle okamžik, na který jsem čekal. Nemůžu říct, jak těžkých pro mě bylo posledních osm měsíců, a to jak fyzicky, tak psychicky. Ten den, kdy se mi to stalo a cesta, kterou jsem od té doby absolvoval, budou navždy mou součástí, je to něco, na co člověk nikdy nezapomene," říká Bernal o svém návratu k závodům.



"Nezapomínám ani na podporu, které se mi dostalo od mé rodiny, přítelkyně, týmu, společnosti INEOS a fanoušků. V nouzi se spoléháme jeden na druhého a tento rok byl pro mě obdobím nouze - nemohu dostatečně poděkovat všem, kteří tu pro mě byli. Tato podpora byla neocenitelná a motivovala mě každý den tvrdě pracovat na tom, abych mohl znovu závodit. Všem vám ze srdce děkuji," dodává emotivně.

Pro INEOS Grenadiers je Bernalův návrat velmi důležitý. Stále je důležitou součástí týmu a největší nadějí britské sestavy pro třítýdenní závody. Objet nějaké závody v letošní sezóně je důležité pro přípravu na sezónu další. "Když si vzpomenete, kde byl Egan před pouhými osmi měsíci, je neuvěřitelné, jakého pokroku dosáhl. Ukázal světu skutečnou sílu svého charakteru a prokázal pozoruhodnou odvahu při návratu do závodní formy. S Eganem jsme stále na cestě, ale účast na Okolo Dánska je významným a těžce zaslouženým milníkem," přidává svůj pohled Rod Ellingworth, hlavní sportovní ředitel INEOS Grenadiers.   

Bernal naposledy závodil na loňské Vueltě, kde obsadil 6. místo v konečné klasifikaci. Vítěz loňského ročníku Giro d'Italia má podepsanou smlouvu až do konce roku 2026.