Ve skiareálu Bílá to byla po nuceně mrtvé zimní sezoně se spoustou přírodního sněhu jedna z prvních sportovních akcí s větším množstvím účastníků. Na startu se jich sešlo opět o něco více než loni.

Po čtvrteční bouři bylo nutné aspoň nejhůře zanesená kritická místa uklidit a zajistit bezpečnější průjezd kolem narychlo prořezaných popadaných stromů. Obavy o bezpečnost závodníků však zůstaly. Avšak paradoxně, jak už jsme za léta vypozorovali, když je na trase zjevné objektivní nebezpečí, závodníci jedou rozumněji, a tak letos měl záchranný tým naštěstí málo práce.

Start obou nejdelších tras proběhl za doprovodu dakarského speciálu kategorie  kamionů ostravského FeshFesh týmu. Po zahřívacích kopcích na Bílý kříž a Konečnou a dvacetikilometrové přípravě na Slovensku přichází první zkouška 24 procentní Kelčov. Na jeho vrcholu se za povzbuzování početných fanoušků první objevuje  Michal Kollert s minimálním náskokem před početným hlavním polem. Vše se opět sjíždí a až pod Pustevny je relativní klid. Prémie  na nejvyšším sedle závodu, 1024 metrů vysokých Pustevnách se po spurtu stává kořistí Kollerta, který po sjezdu odbočuje vlevo a po dalších dvaceti sedmi kilometrech protíná jako vítěz cílovou pásku střední trasy na Bílé.

Pro odbočivší vpravo závod pokračuje dalšími šedesáti kilometry. V dalším stoupání, na 800 metrů vysoký Soláň se tvoří čtyřčlenná skupina Andrle, Helcel, Říman a Šíbl. Pokračuje až pod Kasárne, ale na dohled je má stíhající šestičlenná skupina s matadorem Beskydu Petrem Hudečkem. Prémie naznačila stupeň únavy borců a první projíždí mladík Andrle před  Helcelem, Šíblem a Římanem. V posledním stoupání na Bumbálku se osamostatňuje dvojice Andrle, Helcel a na Římana se dotahuje Hudeček. Šíbl ze závodu odstupuje, ve spurtu na Bílé vítězí,  šestnáct let po svém otci Reném, i David Andrle před Helcelem a třetí místo nakonec před Hudečkem udržel mladý cyklokrosový reprezentant Říman.  Po dvaceti devíti minutách protíná cíl vítězka ženské kategorie, Šárka Macháčková. Další dvě místa obsazuji Kateřiny  Palová a Hollá Lindnerová.

Beskyd má i nováčkovskou trasu 53 km dlouhou, obsahující ovšem stojku na Kelčovské sedlo. Na ní si vítězství odnesl Petr Herman, vítěz dlouhé trasy před jednadvaceti lety.

27. Beskyd tour nevybočil z pomalu vznikající tradice po přestěhování na Bílou. Skvělá, i když těžká trasa přitahuje stále více hobby cyklistů, má štěstí na počasí a skvělé zázemí poskytnuté obcí a ski areálem. Doufejme, že i nadále budou tyto parametry v plusu a můžeme se těšit na další vydařené ročníky.