Primož Roglič zahájil španělskou Vueltu vítězstvím v časovce u katedrály v Burgosu a zakončil ji stejným způsobem, vítězstvím v časovce u katedrály v Santiago de Compostela. Na třetí celkové vítězství na španělské Grand Tour se ani moc nenadřel a situace, ve kterých musel jít na limit svých možností bylo jen pár. A ani jeho soupeři se na něj nesnažili něco vymyslet. Roglič byl neporazitelný. 

Když chtěl obléknout červený dres, tak ho získal, když o něj nestál, klidně ho předal někomu jinému a vzal si později. Jeho tým Jumbo - Visma ani nemusel tahat dlouhé kilometry v horách a na rovinách, nemusel řešit větší problémy. Vypadalo to až neuvěřitelně snadně. Pouze dva lehké pády byly jistými komplikacemi na cestě k vítězství. ale Roglič si z nich nic nedělal, neubraly mu ani trochu sil. 

"Když se ohlédnu za posledními třemi Vueltami, letos poprvé jsme měli vše pod kontrolou celý závod," říká Grischa Niermann, sportovní ředitel Jumbo - Visma. "Máme velmi silný tým. A vymysleli jsme to dobře. vyhrát třikrát za sebou je výjimečné," dodává Niermann. A Richard Plugge, generální ředitel Jumbo - Visma, souhlasí: "Kontrovali jsme závod s přehledem. Primož je jedním z mála jezdců, kteří vyhráli Vueltu třikrát za sebou. Musíme si uvědomit, že je pouze pár cyklistů, kteří dokážou vyhrát Grand Tour. A je skvělé, že se nám to zase podařilo. Na to si nikdy nezvyknete. Jsem hrdý. Letos jsme zase jedním z nejlepších týmů světa. Ale pořád se máme v čem zlepšovat a budeme na tom pracovat." 

Jumbo - Visma září ve všech typech závodů, ale hlavní cíl jezdci v černo-žlutých dresech zatím nesplnili. Jediným velkým cílem Primože Rogliče v příští sezóně musí být Tour de France. Bez ní nebude brán jako jeden z nejlepších specialistů na třítýdenní závody své generace. Vuelta je pro něj už třetí rok za sebou takovou cenou útěchy, když to velmi přeženeme. V roce 2019 útočil na vítězství na Giro d´Italia, ale skončil třetí. Vuelta byla druhým cílem sezóny a vyšlo to. V roce 2020 se do Španělska vydal vyléčit se z obrovského zklámání z Tour de France. Opět to vyšlo. A letos neměl Vueltu v plánu, ale když byl nucen z Tour de France předčasně odstoupit, neměl důvod se na svůj oblíbený závod nevrátit. 

Je až neuvěřitelné, s jakou lehkostí Roglič ve Španělsku závodí. Třikrát startoval a třikrát vyhrál. Během těchto třech ročníků vyhrál celkem devět etap, všechny i individuální časovky (4) a 33 dní z celkem 63 dní oblékal červený dres. Vítězí v horách, v klasikářských dojezdech, v časovkách, kdekoliv. "Je to neuvěřitelné a šílené. Někdy vyhrajete s velkým náskokem, jindy s malým. Ale vždy je skvělé. Postupovali jsme den za dnem, dal jsem do toho vše a užil si závod. jsem poctěn třetím vítězstvím," říká sám Roglič. 

Sezóna závodů Grand Tour skončila stejně jako v posledních dvou letech a už se mluví o sezóně příští. Nikdo ještě neví, jakou skladbu etap pořadatelé Gira, Tour  a Vuelty zvolí, ale všichni trochu počítají s tím, že se v červenci na Tour de France potkají všichni tři letošní vítězové - Egan Bernal, Tadej Pogačar a Primož Roglič. Všichni ve své nejlepší formě. Tři nejlepší specialisté na třítýdenní závody v přímém souboji. Snad se dočkáme.