Jeden týden při cestě na Sudety Tour jsme navštívili galerii EPO1 v Trutnově, kde je instalovaná výstava s cyklistickou tématikou https://www.roadcycling.cz/clanek/bikeart-prijdte-se-podivat-do-galerie-epo1-na-vystavu-jizda. A tam nám došlo, že další týden jedeme na sever Čech, nedaleko od Nového Boru a zde žijí, tvoří a pracují bratři Houdkové. To nám nedalo a domluvili jsme si schůzku a moc děkujeme, že nám věnovali sobotní dopoledne.

Návštěva nás lákala, tvorba Filipa a Lukáše je ovlivněná především cyklistikou a motorismem a to je i náš (s fotografem) šálek kávy. 

Cyklisté, umělci a dobrá káva...

A na kávu jsme byli pozvání do kanceláří a dílny. A na kávu dobrou, jak jinak, když jsou cyklisté posedlí dobrou kávou.

Basketbalový koš z křišťálu

Jejich studio je umístěno v centru Nového Boru. Když vyjedete do jejich pátého patra, tak vás při výstupu z výtahu překvapí křišťálový basketbalový koš, který visí nad dveřmi výtahů.

Světelný objekt jehož základem jsou řídítka - berany

A následně jste překvapováni dalšími uměleckými díly, ale i výrobními prostory, do kterých patří kanceláře i dílny. 

 

Sbírka kol, zejména Favoritů

Filip nás provázel zkušeně a firmu nám dávkoval postupně a tak to bylo dopoledne plné zážitků. A začali jsme sbírkou kol, která nás přesvědčila, že jsme mezi cyklisty.

 

Pohár "Bohemka"

I když je etapový závod Bohemia už minulostí, podařilo se v Novém Boru uspořádat před několika lety kritérium, kterému Bohemka dala jméno a z této umělecké dílny vzešel i pohár. Bylo by pěkné, kdyby se podařilo obnovit tento krásný "severočeský" etapák, ale to by byla otázka na někoho jiného. Nakonec schopných pořadatelů cyklistických akcí je zde poměrně dost.

Dílna

Součástí firmy jsou hned vedle kanceláří a výstavních prostor i prostory výrobní, kde se osm spolupracovníků věnuje sklu a kovu. Ale také mnohým cyklistickým komponentům, které jsou součástí uměleckých děl, známých z tvorby Filipa a Lukáše.

Pohár "Dlažební kostka" ze skla, věnovaná Zdeňkovi Štybarovi

V naší fotogalerii ještě pár snímků z prostorů studia a uměleckých děl:

loading...

I výhled z okna kanceláře na Lužické hory je inspirativní a láká do této krajiny...

...a Filip Houdek nás zve na kolo...

...takže když máme všichni rádi cyklistiku, tak směr Sloup s Filipem:

loading...

A kdo by měl o víkendu cestu na sever Čech, má šanci se do prostor bratří Houdků podívat, je den otevřených dveří v rámci akce Křišťálové Údolí. Tato jedinečná událost poskytuje skvělou příležitost nahlédnout do světa sklářských studií, škol a muzeí v okolí Nového Boru.

Houdek Art:

Sobota otevřeno od 8:00 do 17:00, neděle 8:00 až 16:00, B. Egermanna 11 473 01 Nový Bor

My děkujeme za návštěvu a zase někdy v sedle kola, na cyklistických závodech, v galerii a u dobré kávy. Díky Filipe a Lukáši.