„Jako tým můžeme mít poměrně vysoké ambice. V této sezoně čeští závodníci vybojovali řadu úspěchů. Patricie Srnská a Jan Zatloukal jsou akademičtí mistři světa, junior Kryštof Bažant si dojel pro senzační stříbro na mistrovství Evropy, junioři, David Friedel a Amálie Gottwaldová získali pódiová umístění v závodě Juniorské světové série a mimo těchto úspěchů máme i řadu dalších umístění v závodech Světového poháru nebo Juniorské světové série v TOP 15,“ řekl trenér reprezentace v cross country Viktor Zapletal.

saska-zatloukal-finis-2048x1363.jpg

Medaile z mistrovství světa však podle něj visí hodně vysoko. „Proto jakékoliv umístění v TOP 10 můžeme brát jako vynikající a nadstandardní. Z nominovaných se pódiovému umístění asi nejvíc blíží dvojice juniorů: prvoročák Kryštof Bažant i David Friedel, kteří oba patří k favoritům. Další českou nadějí na kvalitní umístění je dvojice třiadvacítkářů, Jan Sáska a Jan Zatloukal. Akademický mistr světa Zatloukal patří dlouhodobě k absolutní světové špičce už od juniorů a já mám radost, že se k němu letos svými výkony dokázal přidat i Sáska. Oba dokážou zajet umístění v TOP 10 této kategorie,“ podotkl k ambicím Zapletal.

V nominaci došlo na poslední chvíli k nuceným změnám. Startovat nebudou dvě české naděje v kategorii žen U23: olympionička Adéla Holubová a Patricie Srnská. 

„Bohužel se musíme se obejít bez dvou největších opor této kategorie. Patricie prodělává onemocnění, které vyžaduje léčbu antibiotiky. Ani v případě Adély není její zdravotní stav optimální. Ovšem mnohem horší je psychické trauma, které prodělala po šikanující kampani některých jedinců a části veřejnosti v rámci nejrůznějších ataků a především bezbřehých, častokrát anonymních internetových diskusí, kvůli nominaci na olympiádu. Pro český tým je absence obou dívek velká ztráta. Adéla patřila k našim medailovým nadějím jak v cross country, tak v short tracku, v případě Patricie, dvojnásobné akademické mistryně světa, byla reálná šance na umístění v TOP 8. Obě by navíc byly základem ženské části štafety,“ prohlásil reprezentační trenér.

V elitní kategorii má na své oblíbené trati velké ambice Ondřej Cink. „Určitě se bude prát o kvalitní umístění. Andorra je jeho oblíbená destinace, už tady jednu medaili na mistrovství světa vybojoval v roce 2015, další má ze závodu Světového poháru. Do Andorry vyrazil s velkým předstihem, trénuje tady už dlouho a přípravě na závod dává doslova a do písmene vše,“ prozradil Zapletal.

Šampionát začne ve středu: v akci se představí česká štafeta v cross country a také dva čeští zástupci v závodě elektrokol, kde už se několik let bojuje o plnohodnotné světové tituly. Boje o medaile vyvrcholí v neděli závody cross country elitních kategorií.

trat-andorra.jpg

Program a nominace reprezentace ČR

Středa 28. 8. – E-MTB (Michal Swárovský, Matěj Charvát), štafety cross country (Kryštof Bažant, Jan Zatloukal, Hanka Viková, Eliška Hanáková, Nela Viktorová, Ondřej Cink).

Čtvrtek 29. 8. – sjezd juniorek a juniorů (bez české účasti).

Pátek 30. 8.: cross country juniorek (Amálie Gottwaldová, Hanka Viková, Kateřina Dušková), cross country juniorů (Kryštof Bažant, David Friedel, David Vašut), short track žen U23 (Eliška Hanáková, Simona Spěšná, Nela Viktorová), short track mužů U23 (Jan Zatloukal, Jan Sáska, Patrik Černý, František Hojka, Ondřej Novotný), short track žen (Jitka Čábelická), short track mužů (bez české účasti).

Sobota 31. 8. – sjezd žen (Sabina Košárková), sjezd mužů (Matyáš Hromádka, Ondřej Kolečík).

Neděle 1. 9. – cross country žen U23 (Hanáková, Spěšná, Viktorová), cross country mužů U23 (Zatloukal, Sáska, Černý, Hojka, Novotný), cross country žen ELITE (Čábelická), cross country mužů (Cink).