Celá sedmá etapa z Vasta do l'Aquily byla naháněnou mezi uprchlíky a pelotonem. Brzy v etapě vzdal Fernando Gaviria (UAE Emirates) kvůli bolavému kolenu, později v závodě skončil i nemocný Laurens De Plus (Jumbo - Visma), důležitý domestik Primože Rogliče (Jumbo - Visma). 

Nejdříve do úniku vyrazila skupina devatenácti cyklistů, kteří ale byli dostiženi pelotonem, protože tým UAE Emirates nechtěl nechat uniknout Rubena Plazu (Israel Cycling Academy) a Valentina Madouase (Groupama - FDJ) a celku Bahrain Merida se v popředí nelíbily například Pello Bilbao (Astana) a Mikel Nieve (Mitchelton - Scott).    

101 kilometr před cílem zaútočila dvojice Davide Formolo a Rafal Majka z BORA - hansgrohe, ale soupeři je odjet nenechali. Poté konečně vznikla skupina, která v úniku vydržela. Třináct cyklistů bojovalo o etapové vítězství: Antonio Pedrero (Movistar), José Joaquin Rojas (Movistar), Tony Gallopin (AG2R La Mondiale), Mattia Cattaneo (Androni Giocattoli - Sidermec), Pello Bilbao a Andrej Zejc (Astana), Davide Formolo a Jay McCarthy (BORA - hansgrohe), Kamil Gradek (CCC), Ruben Plaza, Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Lucas Hamilton (Mitchelton - Scott) a Sebastian Henao (Ineos).     

Pro růžový dres Valeria Contiho a týmu UAE Emirates byl ohrožením José Joaquin Rojas, takže skupina si nevybudovala žádný opravdu velký náskok. Postupně se do pelotonu vrátili De Gendt a Plaza a 20 kilometrů před cílem měla skupina náskk 1:50. O deset kilometrů později byl odstup jen něco málo přes minutu, ale závodníci v úniku měli stále dost sil a v předposledním stoupání dne Torrione bylo jasné, že si to rozdají o vítězství v etapě.

Aktivní byl Hamilton a 7,5 ilometru před cílem zůstala na čele pětice cyklistů: Hamilton, Formolo, Bilbao, Cattaneo a Gallopin. Rojas jel s malou ztrátou. Závodníci útočili, ale skupina se držela pohormadě a 4 kilometry před cílem se sem vrátil Rojas a vzápětí sám zaútočil. 2 kilometry před cílem byl dostižen a 1,5 kilometru před cílem, v cílovém stoupání chytře nastoupil Pello Bilbao. 

Snažil se ho dojet především Formolo, ale marně, baskický vrchař si dojel pro vítězství s náskokem pěti sekund před Gallopinem a Formolem. Peloton ztratil pouze 1:07 a Valerio Conti udržel trikot lídra závodu. 

Rojas se posunul na průběžné druhé místo se ztrátou 1:32, třetí Giovanni Carboni (Bardiani - CSF) drží bílý trikot nejlepšího závodníka do 25 let. V bodovací soutěži vede Pascal Ackermann (BORA - hansgrohe) a ve vrchařské Giulio Ciccone (Trek - Segafredo). 

Foto Sirotti