Tomáš Kalojíros (Pierre Baguette) byl v dlouhém úniku už počtvrté v letošním ročníku Okolo Slovinska a opět se snažil bodovat na různých prémiích. Cyril Barthe (Groupama-FDJ), Johan Meens (Bingoal WB), Marcel Camprubí (Q36.5), Barnabás Peák (Adria Mobil), Michał Paluta (Santic - Wibatech) a Mihael Štajnar (Ljubljana Gusto Santic) a Davide Baldaccini (Corratec-Vini Fantini) byli dalšími uprchlíky. 

Na vrchařské prémii Topol byl nejlepší Baldaccini před Kalojírosem, který vyhrál následující rychlostní prémii. Baldaccini měl situaci pod kontrolou, vyhrál další vrchařskou prémii Čepulje a pojistil si vedení ve vrchařské soutěži. Kalojíros byl první na poslední rychlostní prémii Kamnik a byl 16 kilometrů před cílem dostižen pelotonem. 

V cílovém výjezdu na Krvavec už byli dostiženi všichni uprchlíci a začal pravý boj o etapu i celkové vítězství. Na oba tyto cíle útočil Pello Bilbao (Bahrain Victorious), který nasadil vysoké tempo a rychle očesal vedoucí skupinu. Giovanni Aleotti (Bora-Hansgrohe) se však nenechal zlomit a srdnatě hájil zelený dres lídra. 

V prudkých pasážích téměř 12 kilometrů dlouhého výjezdu se za Bilbaem udrželi pouze Aleotti a veterán Domenico Pozzovivo (VF Group Bardiani). Další skupina nebyla daleko a v mírnějších částech kopce si dopředu dojel Brit Paul Double (Polti Kometa). Double dokonce sám útočil a dělal to především Aleottimu dost těžké. 

Nejtěžší byl závěrečný kilometr a do čela si k vedoucí čtveřici doskočil také Giulio Pellizzari (VF Group Bardiani), ale nikdo nedokázal odpovědět na Bilbaův útok v posledních stovkách metrů. Baskický cyklista vyhrál etapu a dojel s náskokem 3 sekund před druhým Doublem, třetím Aleottim, čtvrtým Pellizzarim a pátým Pozzovivem. Martin Voltr (Pierre Baguette) dokončil na 24. místě se ztrátou 3:03. 

Nejšťastnějším mužem v cíli byl Aleotti, který udržel trikot lídra s náskokem 12 sekund před Bilbaem.