Také 2. etapa Okolo Alp byla velmi drmatická a zajímavá už od prvních kilometrů. Závodníci se před startem v San Martinu di Castrozza rozjížděli na trenažérech a válcích, proto od prvních metrů etapy se stoupalo na Passo Rolle do téměř 2000 metrů nad mořem. A to byla velká výzva pro špičkové vrchaře. Ve 21 kilometrů dlouhém stoupání se utrhla desetičlenná skupina vedená favority Miguelem Angelem Lopezem (Astana Qazaqstan) a Pavlem Sivakovem (INEOS Grenadiers). Zastoupení měl i Bahrain Victorious v osobě Rakušana Hermanna Pernsteinera a dále se zde uchytili Vadim Pronskij (Astana Qazaqstan), Felix Gall (AG2R Citroen), Cian Uijtdebroeks (BORA hansgrohe), Jonathan Caicedo (EF Education - EasyPost), Matteo Badilatti, Michael Storer (oba Groupama FDJ) a Thymen Arensman (DSM).

Lopez vyhrál vrchařskou prémii a peloton s Geoffroyem Bouchardem (AG2R Ciroen) na vrcholu Passo Rolle ztrácel 2:50. Skupina společně dorazila také pod druhé velké stoupání dne Mendelpass. 16 kilometrů dlouhý výjezd začal vedoucí skupinu dělit. Po útoku Pavla Sivakova odpadl dokonce i Lopez a naturalizovaný Francouz si sólově dojel pro body na vrchařské prémii, ale všem soupeřům uniknout nedokázal. V krátkém sjezdu se na něj dotáhli Storer, Arensman a Pernsteiner a společně začali stoupat na poslední, neklasifikované stoupání Gampenpass s vrcholem 28 kilometrů před cílem.

Bahrain Victorious nezaváhal

Peloton táhl soustředěný tým Bahrain Victorious pracující na Pella Bilbaa. Svoje síly pro Bilbaa odevzdával i Mikel Landa, Slovinec Domen Novak a Kolumbijec Santiago Buitrago. Pernsteiner byl dokonce stažen z čelní skupiony zpět do hlavního pole, aby pomohl s pronásledováním uprchlíků. A bylo to správné rozhodnutí. Uprchlíci měli náskok pouze něco málo přes minutu. Sivakov proto zaútočil ještě jednou, zbavil se Arensmana, ale Storer se udržel.

Dvojice začala spolupracovat, na vrcholu Gampenpassu měla náskok 1:05 a před sebou 18 kilometrů dlouhý sjezd. Bahrainu se podařilo utrhnout lídra závodu Boucharda a ve sjezdu rozjel Bilbao tak ostré tempo, že při nájezdu na rovinu byli Sivakov se Storerem dostiženi. Od celého týmu Bahrain Victorious to byla dokonalá souhra. Bilbao měl kolem sebe tři týmové kolegy Landu, Buitraga a Pernsteinera, kteří mu v cílovém městě Lana rozjeli spurt a Bilbao toho s přehledem využil a dojel si pro etapové vítězství.

A také zelený dres. V celkovém pořadí vede díky bonifikacím o 6 vteřin před Romainem Bardetem (DSM) a o 12 sekund před Attilou Valterem (Groupama FDJ), kteří dnes dojeli hned za ním. Bouchard se do cíle dostal se ztrátou 35 sekund a o dres lídra přišel. V celkovém pořadí se propadl na 17. příčku. Neudržel ani trikot nejlepšího vrchaře, který nově patří Sivakovovi. Nejlepším mladým závodníkem je Buitrago, ale stejný čas má také Arensman. 

Karel Vacek dokončil v největší skupině na 84. místě se ztrátou 13:52 a v celkovém pořadí mu patří 48. místo (+14:32). 

"Věděli jsme, že na začátku to bude těžší než na konci. Ale nečekal jsem, že se to na Passo Rolle tak rozjede," řekl Bilbao v cíli vítězné etapy. "Ale každý v týmu jel dobré tempo. Každý se snažil, jak nejlépe uměl. Nakonec jsme zbyli ve čtyřech v malé skupině a parťáci mě dovezli na dobrou pozici. Tohle jsme nemohl pokazit."

Bahrain ukázal, že je patrně nejsilnějším týmem v závodě, ale jezdci utratili spoustu sil a do cíle stále zbývají tři těžké etapy v horách. "Ztratili jsme hodně energie a máme před sebou ještě tři důležité dny. Každý den pojedeme jako klasiku a budeme usilovat o vítězství. Cyklistika je týmový sport, což jsme dnes dokázali. K vítězství jsem dnes potřeboval všechny spolujezdce. Bylo příjemné, že tým pracoval pro mě. Jsem si jistý, že jindy budu zase já pracovat pro ně, v minulosti jsem to tak vždy dělal. Jsem v nejlepší formě, v jaké jsem kdy byl. Bylo logické, že jsme v pelotonu převzali zodpovědnost."

Bilbao se v Itálii připravuje na start Giro d'Italia, kde bude lídrem svého týmu. A pokud je ve nejlepší formě svého života, dokáže vylepšit své kariérní maximum, kterým je páté místo v konečném pořadí? "Růžový dres na Giru je sen. Je to závod, který mám nesmírně rád. Je to sen, který si ještě musím splnit. Nebude to ale snadné, protože jsem sice všestranný, ale nejsem nejlepší vrchař ani nejlepší časovkář."