Biniam Girmay se neobjeví na startu rovinaté 11. etapy Giro d'Italia. Po zásahu špuntem do levého oka byl Girmay okamžitě převezen do nemocnice v Jesi na lékařské vyšetření. To odhalilo poškození levého oka, které vyžaduje maximální péči a klid.

Po konzultaci s lékařským a sportovním personálem tak bylo rozhodnuto, že Biniam Girmay nebude na Giru pokračovat. Závod opouští po jednom etapovém vítězství, druhém místě v úvodní etapě a dalších třech umístěních v první pětce. 

"Po incidentu na stupních vítězů odhalilo lékařské vyšetření krvácení do přední komory levého oka. Jeho zranění se vyvíjí pozitivně a v následujících dnech bude pod dohledem lékařů. Aby se minimalizovalo riziko rozšíření krvácení a zvýšení nitroočního tlaku, důrazně se doporučuje vyhnout se fyzické aktivitě. Naší prioritou je úplné vyléčení zranění, a proto jsme se společně s jezdcem a sportovním vedením rozhodli, že se Biniam na startu jedenácté etapy neobjeví," říká Piet Daneels, týmový lékař. 

Valerio Piva, hlavní sportovní ředitel belgického týmu, s rozhodnutím lékařů také souhlasí, ačkoliv tím přišel o lídra šanci na vítězství v bodovací soutěži: "Biniam od úvodní dne dokazoval, že naše víra v etapové vítězství byla správná. Je skvělé sledovat, jak jeho týmoví kolegové každý den jdou do boje, aby společně dosáhli co nejlepšího výsledku, jak rádi s ním všichni spolupracují. Vítězství v nás vyvolalo euforii. Ta nehoda byla studená sprcha, ale Biniam se k nám později připojil a vítězství jsme oslavili společně. Je samozřejmě škoda přijít o takového závodníka, ale doporučení lékařského týmu jsou jasná a Biniamovo zdraví je pro nás prioritou."

Podle Pivy jsou cílem týmu Intermarché - Wanty Gobert další etapová vítězství a umístění v první desítce konečného pořadí: "Zůstávám optimistou, protože celý tým působí od začátku závodu výborným dojmem. Například Rein Taaramäe na Etně dokázal, že stejně jako loni můžeme bojovat o etapové vítězství. Také jsem si všiml, že se několik jezdců během prvního týdne zlepšilo. V každé z dalších etap se budeme snažit využít příležitostí. Také se soustředíme na celkové umístění Domenica Pozzoviva. S jeho současnou formou a zkušenostmi má reálnou šanci na umístění mezi deseti nejlepšími. Díky Janovi Hirtovi máme dokonce i druhého jezdce v první patnáctce a z minulosti víme, že nejlepší výkony podává ve třetím týdnu. Přišli jsme o jednoho závodníka, ale naše odhodlání zůstává stejné."