Girmay zaznamenal největší úspěch v historii eritrejské cyklistiky a také největší úspěch pro cyklisty černé barvy pleti. Girmay zaujal už v pátek pátým místem na E3 Classic, takže patřil do širšího okruhu favoritů. Ale ve 21 letech a při první účasti na Gent - Wevelgem se vítězství opravdu nečekalo. 

Trvalo dlouho, než se vytvořil dlouhý únik dne. Po třiceti kilometrech se od pelotonu odpoutalo sedm jezdců: Nikias Arndt (DSM), Lindsay De Vylder (Sport Vlaanderen-Baloise), Johan Jacobs (Movistar), Alexandr Konyčev (BikeExchange-Jayco), Ludovic Robeet (Bingoal Pauwels Sauces WB), Lars Saugstad (Uno-X) a Jelle Wallays (Cofidis). Získali pětiminutový náskok před pelotonem,nad kterým převzal kontrolu tým Jumbo - Visma.

Asi 100 kilometrů před cílem, před prvním hellingem, došlo na úzké silnici k pádu, do kterého bylo zapleteno několik favoritů. Peloton se rozpadl na několik skupin, ale za chvíli se vše opět spojilo. Na první výjezd na slavný Kemmelberg, najížděl početný peloton, ale tým Jumbo - Visma značně zredukoval hlavní skupinu už 80 kilometrů před cílem.

Ze pelotonu se podařilo odjet skupině 24 jezdců, mezi nimiž byl favorité Matej Mohorič, Dylan van Baarle, Greg Van Avermaet, Victor Campenaerts, Biniam Girmay, Kasper Asgreen, Arnaud Démare a Edward Theuns a za Jumbo - Visma Nathan Van Hooydonck a Mike Teunissen. Ale ani jim to nevyšlo, vše bylo pohromadě 55 kilometrů před cílem.

V psoledním výjezdu na Kemmelberg zaútočil Van Aert a těsně za vrcholem se k němu přidali týmoví kolegové Laporte a Benoot a spiupeři Asgreen, Pedersen, Mohorič, Van Baarle a Søren Kragh.

Náskok byl ale malý a tak se dopředu dostala i první skupina pronásledovatelů s několika sprintery. Druhá skupina pronásledovatelů, v níž byl i Tim Merlier, měla větší problémy vrátit se do závodu, ale i jim se to podařilo. Mezitím se do dalšího útoku vydali Laporte, Stuyven, Girmay a Dries Van Gestel. Rasmus Tiller a Greg Van Avermaet je zkusili dostihnout, ale nepřiblížili se a vrátili se do pelotonu.

Ve druhé skupině pracovaly týmy Groupama - FDJ, Alpecin - Fenix a Movistar, ale vedoucí čtveřice jim i tak ujížděla. Laporte, Stuyven, Girmay a Van Gestel měli 15 kilometrů před cílem náskok 30 sekund. Veoducí čtveřice se mohla připravovat na boj o vítězství, ačkoliv v psoeldních kilometrech se kvůli taktizování náskok snížil na méně než 20 sekund.

Laporte, Girmay, Stuyven a Van Gestel spurtovali o vítězství a Girmay byl pdole očekávání nejrychlejší, když dokázal porazit i kvalitního sprintera Laporteho. Van gestel skončil třetí a Stuyven o stupně vítězů přišel. Søren Kragh odskočil z pelotonu pro páté místo, ve spurt byl nejrychlejší Merlier a bral šestou příčku.

"Tohle jsem nečekal," řekl Girmay v cíli závodu, který původně neměl v plánu. Už měl být doma v Africe a připravovat se na debut na Giro d'Italia. "Moje plány se změnily teprve před pár dny, vlastně v pátek večer. Přišel jsem sem kvůli dobrému výsledku, ale tohle? To je úžasné."

"Nemyslím si, že pojedu Kolem Flander. Jsem tady v Evropě už více než tři měsíce a stýská se mi po manželce a dceři, takže se musím vrátit domů," vysvětlil. "Cítil jsem se velmi dobře, ale byli tam se mnou i silní jezdci. Měl jsem trochu strach, že nás dojedou, ale pak jsem si už věřil. Ve sprintu jsem byl sebevědomý. To, že jsem vyhrál, je opravdu neuvěřitelné."