Bittnera pro velkou cyklistiku vychoval olomoucký celek Mapei Merida Kaňkovský, který je líhní talentů a Bittnerovi už v juniorech pomohl k mnoha vítězstvím a druhému místu na evropském šampionátu. Do kategorie U23 však tehdy osmnáctiletý cyklista odešel do zahraničí, vyhlédl si ho tým vyhlášený výchovou talentů - DSM.

20240821VUE5013-Unipublic_Sprint_Cycling_Agency.jpg

Kontinentálním development programem týmu DSM si prošli mnozí špičkoví cyklisté současnosti, jako jsou Felix Gall, Marc Hirschi, Oscar Onley, Tobias Lund Andresen, ale také čtyři muži letošní sestavy na Vueltě. Kromě Bittnera jsou to Max Poole, Tim Naberman. a Enzo Leijnse. Průměrně nejmladší tým letošní Vuelty dokázal Bittnerovi efektivně pomoci a český cyklista si dojel pro jedno z největších vítězství nizozemského týmu v letošní sezóně. Vlastně je to druhé nejprestižnější vítězství letos po triumfu Romaina Bardeta na Tour de France. 

Bardetův úspěch byl jedním ze třech, které zařídili jezdci, kteří si neprošli development programem. Zbylých patnáct vítězství si připsali odchovanci kontinentálního týmu dsm-firmenich PostNL. Jak vidno, kvalitní vlastní akademie se vyplatí. „Je opravdu neuvěřitelné, že jsem to pro tým dokázal udělat. Když jsme jeli do finále, zůstali jsme s kluky opravdu v klidu a oni odvedli úžasnou práci, všichni tam nechali všechno. Opravdu jsem šetřil síly na finále a kluci mě v ideální chvíli vysadili za Woutem (Van Aertem, pozn. red.)," nezapomněl Bittner na své kolegy a parťáky.

20240821VUE5016-Unipublic_Sprint_Cycling_Agency.jpg

„Říkal jsem si, že pojedu naplno a dám do toho všechno až do cíle a uvidíme, co se stane. Byl z toho fotofiniš, je to neuvěřitelné. Věřil jsem v to, ale dokázat to je prostě šílené,“ dodává Bittner.

Mimořádně spokojený je také trenér Phil West: „Chtěli jsme dnes s Pavlem sprintovat. Po prvních dvou příležitostech jsme chtěli dát vše dohromady a zařídit mu co největší šanci. Kluci odvedli obrovský kus práce, když zůstali v klidu a našli se v poměrně záludných závěrečných 30 kilometrech. Nakonec jsme ho dostali na místo, ze které mohl skutečně sprintovat. Byl to fantastický finiš pro něj i pro celý tým. Díky tomu, co jsme dnes dokázali, můžeme být všichni opravdu šťastní a hrdí na toto vítězství.“