35 kilometrů dlouhá časovka týmů měla výrazně ovlivnit celkové pořadí a to se také stalo, ale rozestupy mezi týmy byly nakonec menší, než se původně čekalo. Zvítězil favorizovaný celek BMC, o 4 sekundy porazil tým Sky s Chrisem Froomem a Geraintem Thomasem. Třetí Quick-Step Floors zaostal o 7 sekund. 

Dařilo se i Mitchelton-Scott, tým Adama Yatese ztratil jen 9 sekund. Mistři světa v časovce družstev, německý tým Sunweb i s Tomem Dumoulinem, ztratil 11 sekund. Další rozestupy už byly větší, ale překvapivě skvělý výkon předvedli jezdci EF-Drapac a Rigoberto Uran. Ztratili jen 35 sekund a dokončili před většinou velkých soupeřů. 

BORA-hansgrohe zajela také kvalitní čas, tým Rafala Majky ztratil 50 sekund, ale bez Petera Sagana, který odpadl ve stoupání už před druhým mezičasem a dojel daleko za svými kolegy. Přišel tak o žlutý trikot, který převzal Belgičan Greg Van Avermaet. Stejný čas má Tejay van Garderen (BMC) a jen tři sekundy ztrácí Geraint Thomas (Sky) a je nejlepším lídrem na celkové pořadí. 


A jak se dařilo ostatním lídrům na celkové pořadí? Astana a Jakob Fuglsang ztratili 51 sekundu, s čímž je kazašská sestava spokojená. 53 sekundy ztratila Katusha Alpecin Ilnura Zakarina a 54 sekundy španělský Movistar. Alejandro Valverde, Mikel Landa a Nairo Quintana byli s výsledkem docela spokojení, protože sestava Movistaru není na časovku družstev stavěná. 

Vincenzo Nibali a Bahrain Merida ztratili 1:06. Italský cyklista si tak v porovnání s dalšími lídry pohoršil, ale nijak zásadně. AG2R La Mondiale Romaina Bardeta zaostal o 1:15. Zklamaný byl celek LottoNL Jumbo. Tým Stevena Kruijswijka a Primože Rogliče rozjel časovku velmi pomalu a do cíle dorazil se ztrátou 1:15. Jen o vteřinu víc má Bauke Mollema se svým celkem Trek-Segafredo. UAE Emirates podle předpokladů patřil k horším týmům. Daniel Martin byl přesto spokojený, ačkoliv UAE Emirates ztratil 1:39. 

Kompletní výsledky najdete na ProCyclingStats.com.

Celkové pořadí a redukované pořadí hlavních favoritů se změnilo. Nejlépe je na tom Geraint Thomas, průběžně třetí muž.

Pořadí hlavních favoritů:

G. Thomas (9:08:58)

B. Jungels +0:04

T. Dumoulin +0:08

R. Uran +0:32

R. Majka +0:47

J. Fuglsang +0:48

R. Porte "

I. Zakarin +0:49

A. Valverde +0:50

M. Landa "

Ch. Froome +0:52

A. Yates +0:57

V. Nibali +1:03

R. Bardet +1:12

S. Kruijswijk "

P. Roglič " 

B. Mollema +1:13

E. Bernal +1:16

D. Martin +1:35

N. Quintana +2:05


Z těchto výsledků je zřejmé, že spokojený je především Geraint Thomas, který před svým týmovým kolegou Chrisem Froomem vede s náskokem 52 sekund a to není málo. Spousta cyklistů už nabrala výrazné ztráty a především Nairo Quintana je v úzkých. Ztrácí už přes dvě minuty na tak silného závodníka, jakým Geraint Thomas nepochybně je. To je hodně špatný začátek Tour pro jednoho z hlavních favoritů. 

Ale spokojení rozhodně nemůžou být ani Vincenzo Nibali, Romain Bardet, Steven Kruijswijk a Bauke Mollema. Naopak nečekaně dobře si vede Rigoberto Uran, ztrácí pouze 32 sekundy. A Tom Dumoulin už najel na většinu soupeřů také hodně času. I on bude nebezpečný. 

Peter Sagan přišel o žlutý dres, ale zůstal mu zelený trikot lídra bodovací soutěže. Vrchařský dres nadále drží Dion Smith (Wanty Groupe Gobert). Nejlepším mladým závodníkem je nově Soren Kragh Andersen (Sunweb) s náskokem 1:08 před Eganem Bernalem (Sky). Nejlepším týmem zůstává Quick-Step Floors. 

4. etapa La Baule - Sarzeau (195 km)

Následující etapa je opět rovinatá. Hromadný dojezd je velmi pravděpodobný, ale dojezd nemusí být snadný. Končí se na krátkém kopci. Na trati je opět jediná vrchařská prémie 4. kategorie, tudíž jediný bod. I tak se může držitel puntíkovaného dresu měnit, protože Dion Smith a Kevin Ledanois (Fortuneo - Samsic) mají také jeden bod. 

Foto Sirotti