Účastníci Okolo Belgie kroužili ve čtvrté etapě okolo města Durbuy. Na pěti okruzích museli na technických silnicích zdolat spoustu těžkých výjezdů. Původní únik byl dostižen daleko před cílem, což umožnilo dalším útočníkům zkoušet štěstí. Tým Lidl-Trek rozestupoval peloton více než 30 kilometrů před cílem a umožnil Mathiasi Vackovi vydat se do sólové jízdy.

29 kilometrů před cílem Vacek, nejlepší mladý závodník Okolo Belgie, vyrazil do útoku a za ním se vydali Lorenzo Rota (Intermarché-Wanty), Jedno Berckmoes (Lotto Dstny) a Joseph Blackmore (Israel-Premier Tech). V hlavním poli se do čela posunul tým Uno-X Mobility, aby bránil vedoucí pozici Sørena Wærenskjolda. 

Vacka motivovalo především celkové pořadí, na trase totiž ležel ještě zlatý kilometr, trojice rychlostních prémií na jediném kilometru, kde bylo k dispozici až 9 sekund bonifikace. Nechtěl se proto nechat dojet trojicí pronásledovatelů, přesto byl 15 kilometrů před cílem dostižen. Zlatý kilometr začínal ve stoupání Hermanne 13 kilometrů před cílem, takže Vacek měl stále šanci posbírat všechny bonusy. 

A to se mu podařilo, ve stoupání nasadil vysoké tempo, projel na prvním místě všechny tři prémie a na té poslední navýšil náskok před pelotonem na 35 sekund. Týmoví kolegové Wærenskjolda totiž už neměli moc sil. Jonas Abrahamsen a Rasmus Tiller odvedli soustu práce, ale bez pomoci ostatních týmů by se jim nepodařilo Vackovu skupinu dostihnout. 

Bohužel se k týmu Uno-X Mobility připojili také jezdci Decathlon AG2R La Mondiale, především Benoit Cosnefroy a ruku k dílu přidali i jezdci Visma-Lease a Bike. Pelotonu se tedy podařilo dostihnout vedoucí skupinu v posledním kilometru závodu. Ve strmém výjezdu do cíle v Durbuy se Vacek zařadil za Wærenskjoldovo zadní kolo a už se ho nepustil. 

O vítězství však závodili jiní, ostře zaútočil Pierre Gautherat (Decathlon AG2R La Mondiale), za kterým se vyvezl Alex Aranburu (Movistar) a a v posledních metrech Francouze porazil. Na třetím místě dojel Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck). 

Celkové pořadí se před poslední etapou pořádně zdramatizovalo, protože Vacek stáhl devět sekund, které Wærenskjold získal v předchozí etapě a český cyklista ztrácí jen dvě sekundy. Ale přiblížil se také Aranburu, na třetím místě má odstup 6 sekund. Vacek nadále vede soutěž mladých jezdců a do páté etapy nastoupí ve žlutém dresu. 

Ta nejspíš nebude dostatečně těžká, aby peloton rozdělila, v cílovém Bruselu se očekává hromadné dojezd, ale na trati leží 50 kilometrů před cílem opět zlatý kilometr, který by mohl rozhodnout o vítězi Okolo Belgie