loading...

Boroš se brzy usadil v čele sedmičlenné skupinky, kde řídil tempo. Postupně odjel, ale v předposledním kole ho postihl defekt a hodně se mu přiblížil třiadvacítkář Matyáš Fiala (ČEZ Tábor). Boroš ale udržel sedm vteřin až do cíle. Třetí pak dojel Jakub Říman (DK Bikeshop). Vítěz prvního závodu v Kolíně a loňský boleslavský král Adam Ťoupalík (Elkov/Kasper) zůstal tentokrát sedmý. Třináctý dojel 41letý veterán Ondřej Zelený (Decathlon).

„Líp to ani dopadnout nemohlo,“ usmíval se Boroš. „Forma ještě není taková, jak bych si představoval, musím ještě hodně zapracovat na technice, přece jenom je to úplně jiný styl závodění. Na krosovém kole jsem se necítil komfortně, stihl jsem na něm zatím jen dva pořádné tréninky,“ říkala 31letá česká jednička. Letos má za sebou se svým týmem Elkov/Kasper kvalitní silniční sezonu s vítězstvími na GP Vorarlberg i Českém poháru v Kyjově nebo starty na Alpes Isére tour, Czech tour, Okolo Rakouska nebo Okolo Slovenska, ale i na mistrovství světa v Glasgowě.

toitoicup.mladaboleslav2023-152.jpg

Zemanová si odjela vlastní závod. „Jelo se mi dobře, cítila jsem se silně celou dobu. Přede mnou ani za mnou nikdo, takže jsem si mohla jet své tempo a soustředila jsem se jen na svůj výkon. Zatím vše vypadá dobře, mám kvalitně natrénováno a doufám, že i ve světovém poháru se budu držet vepředu,“ hodnotila.

Druhá dojela se ztrátou 40 vteřin Kateřina Hladíková (také Brilon Mladá Boleslav), třetí těsně za ní slovenská juniorka Viktória Chladoňová, až pátá první „dospělá“ Nikola Bajgerová (Mat Atom Wroclaw), sedmá nezničitelná čtyřicátnice Pavla Havlíková (Lawi junior).

toitoicup.mladaboleslav2023-110.jpg

„Závod je tady vždycky dobře udělaný, vývoj výkonnosti se ubírá správným směrem,“ ocenil reprezentační trenér Petr Klouček. „Fiala udělal velký pokrok, Říman se taky výrazně zlepšil oproti loňsku. Kerla jsem ještě neviděl takhle dobře zajet, rychle i technicky, Ježek si po přechodu z juniorů zvyká na delší závody. Ťoupalík na první tři neměl, ale vzal to poctivě tréninkově, podobně jako minulý týden v Ostravě. Měl jsem z něho dobrý pocit, myslím, že loni by to v podobné situaci zabalil. Taky junioři i juniorky vypadají lépe, to je směrem k Táboru nadějné,“ rozebral situaci.

Český pohár pokračuje v Jičíně (14. 10.) a Holých vrších (21. 10.), kde by měl jet Boroš. Mezinárodní kalendář se taktéž úspěšně rozjíždí, začal švýcarský pohár, jednorázovky ve Španělsku a Itálii. Příští neděli 15. 10. startuje světový pohár pouze jediným závodem v USA ve Waterloo (přímo dává Eurosport), podle toho se dá očekávat účast. Češi budou jistě chybět. 

toitoicup.mladaboleslav2023-176.jpg

V Evropě se začíná 29. 10. v Maasmechelenu v Belgii – tam by měl jet jistě Boroš, nejspíš i Fiala a Říman a celý ženský Brilon team. K tomu ještě Superprestige - 22. 10. v Overijse a 28. 10. v Ruddervoorde. A pak mistrovství Evropy v Pontchateux ve Francii (4.-5. 11.). Kompletní reprezentační tým včetně mládeže vyjede společně na světový pohár do francouzského Troyes (19. 12.).

Na čele světového žebříčku zahájí sezonu Laurens Sweeck a Fem van Empel. Kompletní výsledky najdete ZDE.