Ráno před závodem byl jeden z členů týmu Bora hansgrohe pozitivně testován na COVID-19 a celý tým z toho důvodu odstoupil ze závodu. Bora poslední dobou nemá velké štěstí, v nedávných závodech se jim při pádech zranili tři špičkoví jezdci, s kterými počítali na Tour de France. Dnes ale oznámili, že jak Buchmann, tak Muhlberger a dokonce i Schachmann odstartují v sobotu z Nice do tohoto největšího cyklistického podniku. Ovšem původní cíle, které pro tento závod plánovali, bude nutno podle týmového vyjádření přehodnotit.

Z první desítky pořadí ze včerejší časovky evropského šampionátu se dnes na start postavili dva: Rémi Cavagna (Deceuninck) a Anthony Roux (FDJ). A byl to Cavagna, který se po 50 km ocitl v osmičlenném úniku. Dva lidi měli ve skupině BaB Hotels, zastoupení měly i „Céčka“ Josefa Černého prostřednictvím Rosskopfa, z Alpecin tam byl De Tier, který sem letos přestoupil z Jumba. Byly tu i dresy Astany, Israele a Treku.

Po 100 km už nepokračovali čtyři jezdci, z nichž na Pieta Allegaerta hodně spoléhal Cofidis. O 20 km dál slezli z bicyklů další tři cyklisté. V té době vedoucí osmička měla náskok 3:20 min.

110 km před cílem z vedoucí skupiny postupně vycouvali oba zástupci BaB Hotels. Na 95 km to zabalil jeden z potencionálních favoritů Rui Costa (UAE). Náskok vedoucí šestky se snížil na 2:50 min.

Je chladněji a docela dost fouká. Na cyklisty čeká ještě šest klasifikovaných stoupání, z toho poslední čtyři v posledních 20 km.

80 km před cílem na čele pracují vybraní jedinci EF, Mitchelton a UAE. Z náskoku uprchlíků ukrojili další 50 sekund. Aktivní na čele hlavní skupiny je i Trek, přestože má vepředu 35 letého Will Clarka, a vidět je i Sunweb. V kopci se hlavní skupina opět trošku zredukovala, ale pořád v ní je hafo lidí. Čelo táhne jedno z dvojčat Oliveirových v dresu UAE, Ivo, aktuální portugalský šampion v časovce.

Jede se na uzounkých silničkách s nikoli úplně luxusním povrchem, v členitém terénu. A je to stále z kopečka do kopečka. V lesích, mezi poli a loukami. Perfektní cyklistika.

75 km do cíle a náskok je už jen 1:10 min. Přišlo to, co se dalo očekávat. Byla jen otázka, kdy se to stane. Rémi Cavagna, známý svou schopností jet dlouhé úspěšné sólo úniky, v krátkém zvedáku nastoupil. Nejlépe vzdoroval De Tier, ale posledních dvacet metrů prostě nedal. Vzal tedy za vděk, že ho zezadu dojel Clarke a Rosskopf. Zatímco Cavagna odjel, v hlavní skupině hned za špicí, kterou táhne borec Mitcheltonu, se to do desáté pozici hemží dresy jeho spolujezdců z Deceuninck. A hned za nimi bylo možno ze záběrů kamery odečíst Pepu Černého!

Cavagna jede jak motorka, stíhá ho jen dvojice De Tier a Rosskopf, která má ztrátu 20 vteřin. Na peloton má Cavagna v tuto chvíli 1:10 min. Zbylé členy úniku pohlcuje peloton. Na čele balíku pracuje už dlouhé kilometry jediný cyklista v dresu Mitcheltonu. A jede stejně rychle jako Cavagna, zatímco dvojice mezi nimi se pomalu propadá směrem k pelotonu.

Rémi Cavagna zatím ve své šestileté kariéře vyhrál 5 UCI závodů, nejcennější jsou etapy z Kalifornia a Vuelty z loňského roku a letošní Ardéche, které se stihlo odjet v závěru února.

55 km do cíle a Rosskopf i De Tier se stávají součástí pelotonu. Klesá ale i náskok Cavagni. Borec Mitcheltonu je nesmrtelný. Teď však odstupuje, na čele cyklisté Deceuninck a začíná se oddychovat. S výjimkou Cavagni, který se začíná zase vzdalovat.

50 km a začalo se stoupat na další klasifikovaný kopec. Cavagna jede nejlehčí převod, kterým disponuje. V balíku klídek, už má 1:25 min. Teď za to ovšem vzal borec z Alpecin a trošku to rozpohyboval. Kdo chce stíhat, musí ze sedla. Začalo se závodit. Vepředu to popraskalo. Na čele kolem dvaceti lidí. Tři z Treku a jsou mimořádně aktivní! Deceuninck zatím stíhá. Zezadu se to sjelo, bude tam stále kolem osmdesáti lidí. Náskok Cavagni rapidně klesl: 0:40 min. Na koho přesně jede Trek, není jasné, ale na trati mají dva velmi dobré sprintery a to i do obtížnějších závěrů: Alexandera Kampa a Mattea Moschettiho.

45 km a na čele pelotonu se to opět trhá. Zásluhou Treku! Hodně aktivně jede i Alpecin, konkrétně De Bondt. A Cavagna je dojet! Znovu se nastupuje. Deceuninck jede defenzívně, ale zatím vše pod kontrolou.

Dalších 20 km bude relativně snadnějších. Pak přijde závěrečné finále, očekávejme totální cyklistiku. Proto nastala část dobrá pro „umělecký dojem“. Tzn. chvíle klidu. Překazil to opět De Bondt. Přidali se další a je po klidu.

40 km, odjela trojice z Mitcheltonu (Stannard), Lotta (Van Houcke) a Movistaru (Torres), který únik vyprovokoval. Torres je 30-ti letý chlapík, který do Movistaru přišel letos a dosud jezdil jen v kontinentálních týmech! Balík pilotovaný jezdcem Deceuninck dává úniku prostor. To se nelíbí EF, vždyť tu obhajují prvenství, tak na čelo posílá tři borce. A když náskok rychle naroste na 45 vteřin, pomáhat začíná jedním člověkem i Deceuninck.

Ve zhruba sedmdesátičlenné skupině se podařilo vysledovat jediný dres CCC. Podle nezaměnitelného stylu je to Pepa Černý. Doufejme, že nejde o „přání otcem myšlenky“. Je to číslo 54, Joey Rosskopf. Snad špatně vidíme.

30 km a pořád 0:45 min. Do desátého fleku jen EF a Deceuninck. Jede se do kopce, na špici dres Deceunick a náskok dramaticky klesá. Deceuninck je jednoznačně nejaktivnějším týmem dosavadního průběhu. Uvidíme, jak tuto aktivitu zužitkují. Papírově by měl být nejsilnější Florian Sénechal.

25 km, teď se bude chvíli klesat a pak to přijde: čtyři stojky po sobě a krátké klesání k cíli. Únik má 20 vteřin. Jede se nádhernou venkovskou krajinou.

První kopec a je po úniku. A to díky Le Gacovi (FDJ). Dojíždí si ho Sergio Henao, jsou dojeti a hned další nástup Circus-Wanty, konkrétně Jan Bakelants. Nejaktivnější při sjíždění je Alpecin. Kontruje Trek. Deceuninck má pořád lidi na to, aby situaci kontroloval.

20 km, hlavní skupina se trošku zredukovala a začíná se opravdu závodit! Nástup střídá nástup. Balík natažený jak korálky náhrdelníku. Ještě nepraný dres čerstvého lucemburského šampiona předvádí Kevin Geniets (FDJ).

15 km, závodníci si mohou vyzkoušet průjezd cílem. Odhadem 60 lidí. Odjíždí Alpecin (Scott Thwaites) a za ním se to špuntuje, ale jen na chvíli. Pokouší se ho dojet šest lidí, mj. Garcia Cortina (Bahrain). Daří se jim to. Krom něho tam je Cofidis, Circus, FDJ, UAE, Nippo a zmíněný Thwaites.

10 km a vše je zase pohromadě. Silnice se zvedá a zvedá se zase dres FDJ (Seigle). Přes něj jde Cofidis (Lafay). Francouzi jsou doma, tak se „předvádějí“. Na špici pelotonu tři dresy UAE a jeden Mitchelton. Deceuninck teď z čela zmizel.

6 km, klesá se pod poslední stoupání (1,5 km, 4,2%). 5 km Lafay 20 vteřin. Victor Lafay, 24 let, zatím bez vítězství v UCI závodech. 4 km na špici dře UAE (Sergio Henao). 3 km Lafay dojet.

Odjíždí Sénechal s borcem z Nippo (Fedeli). Sénechal neochotně střídá. Dojíždí je miniskupinka. Tempa se ujímá Eekhoff ze Sunwebu a trhá s sebou Sénechala. Za sebou s malým odskokem má ale ještě jeden týmový dres, pro který pracuje. Takže zvolňuje a čelo se spojuje v malou skupinku, která si to rozdá o vítězství.

Na dlouhý sprint to zkouší Luka Mezgec (Mitchelton), ale za zadním kolem má dres Sunwebu, který s Mezgecem dorazil odskočenou dvojici. A ten s přehledem vítězí: Michael Matthews! Sénechal to zkusil, ale nohy byly už tuhé, pohlídal si alespoň třetí místo.

Josef Černý nedokončil.