Milovníci statistik si po včerejším konci úvodní etapy Simac Ladies Tour přišli na své. Britská závodnice Zoe Bäckstedt si totiž v pouhých dvaceti letech podmanila deset kilometrů dlouhou časovku v okolí městečka Gennep. Členka týmu Canyon//SRAM Racing se tak stala druhou nejmladší vítězkou etapy na nejprestižnějším nizozemském etapovém závodě. Zároveň je teprve druhou cyklistkou ze Spojeného království, která na Simac Ladies Tour dokázala triumfovat. A v neposlední řadě zaznamenala pro německý tým Canyon//SRAM jubilejní čtyř sté čtyřicáté vítězství v celé historii sestavy. 

„Byla to opravdu zajímavá trasa se spoustou cihel a se zpomalovači jízdy typickými pro Nizozemsko na prvních patnácti stech metrech. První polovinu časovky jsem jela trochu konzervativněji, abych si nechala dostatek sil pro silový úsek tratě,“ začala hodnotit svoje první profesionální vítězství Zoe Bäckstedt a pokračovala slovy: „Mám pocit, že to byla trasa, která mi celkem seděla. Byly tam některé úzké zatáčky a silové pasáže, kde jsem musela hodně tlačit do pedálů. Když jsem se dostala k otáčce, necítila jsem se zrovna skvěle, ale do cíle jsem dojela rychle. Byla jsem dost překvapená, že mám nejrychlejší čas. To, že jsem ho udržela až do konce, je skvělé.“

Britka zaznamenala po průjezdu cílem čas dvanáct minut a čtyřicet sekund, což nedokázala překonat žádná ze zkušenějších závodnic jako dvojnásobná mistryně světa v silničním závodě Lotte Kopecky, trojnásobná světová šampionka z časovky Ellen van Dijk nebo další výborné specialistky na boj proti chronometru Anna Henderson a Riejanne Markus.

„Být tady znamená konec silniční sezóny a zároveň také budování formy před sezónou cyklokrosovou. Taky si myslím, že hodně závodnic je tu už dost unavených z celého roku, já se naopak cítím čerstvá a teprve začínám. V dalších etapách ale i tak nemám žádná očekávání. Budu jezdit na kole a budu se snažit si to pořádně užít. Uvidíme, co se z toho vyvrbí,“ glosovala závěr sezóny cyklokrosová mistryně světa do třiadvaceti let Zoe Bäckstedt.

Sice nevyhrály, mají ale skvělou výchozí pozici do zbývajících pěti etap závodu. Řeč je o druhém místě Lieke Nooijen z týmu Visma-Lease a Bike a o třetí příčce Ellen van Dijk ze sestavy Lidl-Trek. „Časovka hned první den bývá většinou napjatá, ale jsem nesmírně šťastná, jak to celé dopadlo. Sedm sekund je samozřejmě velká ztráta na deseti kilometrech, ale nohy promluvily a Zoe je zaslouženou vítězkou. Dala jsem do toho vše a jsem s druhým místem spokojená,“ popisovala svoje pocity po úvodní zkoušce Lieke Nooijen. Domácí sestava Visma-Lease a Bike měla kromě druhé Nooijen v nejlepší desítce ještě šestou Annu Henderson a sedmou Riejanne Markus.

K průběhu první etapy se vyjádřila také patnáctá žena časovky v Gennepu Marthe Goossens z týmu AG Insurance-Soudal, která měla v cíli ztrátu osmatřiceti sekund. „Věděla jsem, že závodím proti fantastickému startovnímu poli, takže jsem moc netušila, co od sebe můžu čekat. Schylovalo se k tomu, že to bude v cíli opravdu těsné. Abych zajela skvělý výsledek, potřebovala jsem mít hodně dobý den. S patnáctým místem jsem spokojená. Celý náš tým zajel velmi kvalitní časy, což značí, jak silné jsme, a jak velkou sebedůvěru můžeme v dalších etapách mít,“ přemítala sebevědomě dvaadvacetiletá belgická závodnice.

Už za několik hodin budou mít závodnice na Simac Ladies Tour další šanci na úspěch. Tentokrát je ale čeká více než sto padesát kilometrů mezi Coevordenem a Assenem. O speciální motivaci bude mít rozhodně postaráno druhá žena celkového pořadí Lieke Nooijen, která má v Coevordenu svůj domov.