Ve čtvrtek je od 16:00 na programu druhý ročník mezinárodního olympijského dráhového omnia Grand Prix Favorit Brno. Po loňské vydařené premiéře, která se konala v rámci oslav 60 let od založení Favoritu Brno, se k letošnímu závodu přihlásila ještě kvalitnější konkurence.

V mužské kategorii stojí za zmínku Belgičan Moreno De Pauw, který se svým krajanem Kennym De Ketelem tvoří prakticky neporazitelnou dvojici v madisonu – bodovacím závodě dvojic. Na paty mu bude šlapat polský závodník Wojciech Psczolarski, dvojnásobný mistr Evropy v bodovacím závodě jednotlivců a bronzový medailista ve stejné disciplíně z loňského mistrovství světa. Kvalitní výkony se dají také očekávat od australského dráhaře Joshuy Harrisona a velezkušených Rakušanů Andreasů Grafa a Müllera. Zahraniční konkurenci pak ještě tvoří dráhový cyklisté z Itálie, Maďarska a Slovenska. Pořádající oddíl budou reprezentovat Adam Sekanina, Tomáš Zechmeister a Michal Procházka.

V ženském závodě je největší favoritkou Australanka Amy Cure, dvojnásobná mistryně světa na dráze. Silné budou také reprezentantky Německa, které mají ve svém středu evropskou šampiónku Tatjanu Paller, či závodnice z Běloruska. Věříme, že i česká děvčata z Dukly Praha budou bojovat o nejvyšší příčky.

Hlavní program je připraven na následující den - pátek 14. září, kdy závodní odpoledne vyvrcholí prestižním mezinárodním bodovacím závodem na 50 km PŘILBA MORAVY 2018, jehož historie sahá až do roku 1939, kdy se jel první ročník. Většina závodníků z předcházejícího dne je přihlášena i na „Přilbu“ a letošní rok tak bude jedním z nejkvalitněji obsazených ročníků tohoto atraktivního závodu, který se jede za umělého osvětlení, a odstartuje v 19:00.

Součástí pátečního programu bude výstava historického velomateriálu a kronik pokrývající šedesátiletou historii pořádající Tělovýchovné jednoty Favorit Brno. Ke zhlédnutí je připravena také bohatá fotogalerie a videoprojekce z úspěšné historie brněnské cyklistiky. Prezentovány budou rovněž architektonické studie nového velodromu, jejichž autory jsou studenti stavební fakulty VUT v Brně pod vedením profesora Ing. arch. Jiljího Šindlara, CSc. Společenskou část pátečního odpoledne vyplní setkání cyklistických legend, které jsou neodmyslitelně spojeni s brněnským velodromem.


V sobotu 15. září se pak na velodromu uskuteční Mistrovství České republiky v bodovacím závodě dvojic všech kategorií.

 

Časový harmonogram:

čtvrtek 13. září                 od 16:00              

GRAND PRIX FAVORIT BRNO – UCI Class 2 – dráhový závod v olympijském omniu mužů žen a juniorů

pátek 14. září                    od 14:00              

závody mládežnických kategorií Přilby Moravy

                                            od 19:00              

PŘILBA MORAVY – tradiční mezinárodní bodovací závod na 50 km, jehož historie se začala psát již v roce 1939

sobota 15. září                 od 11:00              

MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY v bodovacím závodě dvojic (madison)