Vyloženě nudná, rovinatá a dlouhá 1. etapa z Budapešti do Visegrádu se zcela proměnila v posledních 6 kilometrech. Díky dojezdu na vrcholu stoupání se toho během několika kilometrů událo víc než ve zbytku etapy. Do dlouhého úniku vyrazili jen dva závodníci, Mattia Bais a Filippo Tagliani z Drone Hopper - Androni Giocattoli. Nikdo jiný neměl zájem se trápit vpředu na rovinatých silnicích, zcela bez šance na etapové vítězství. 

Bais a Tagliani posbírali body na první rychlostní prémii, pro třetí místo si dojel Giacomo Nizzolo (Israel - Premier Tech). A byli první i na druhé rychlostní prémii, kde byly v nabídce 3, 2 a 1 bonusová sekunda. Jinak se však nic nedělo a oba Italové byli dostiženi v posledních 20 kilometrech. Nejvíc práce při sjíždění odvedly týmy favoritů etapy, takže Alpecin - Fenix, Intermarché - Wanty Gobert a EF Education - EasyPost.

Před začátkem velmi rychlého cílového stoupání, 6 kilometrů před cílem, zvýšil tempo na čele pelotonu tým Lotto Soudal pracující pro Caleba Ewana. Následně se na čele seřadili jezdci Alpecin - Fenix s Van der Poelem, který rozhodně nevypadal moc komfortně a zdálo se, že se trápí. 4 kilometry před cílem zaútočil Lawrence Naesen (AG2R Citroen), ale v pelotonu to nevyvolalo žádné větší reakce.

Útoky v cílovém stoupání

Lennard Kämna (BORA - hansgrohe) nastoupil 2200 metrů před cílem a jeho útok byl mnohem tvrdší a nebezpečnější. Reagovat musel tým Intermarché - Wanty Gobert pracující pro Girmaye. Z pelotonu pomalu odpadali sprinteři, Arnaud Démare (Groupama - FDJ) byl utržen kilometr před cílem, ale to se vůbec netýkalo Ewana. Australan byl stále v popředí. Kämna byl dostižen a okamžitě se zvedl Davide Formolo (UAE Emirates), jenže pozorným soupeřům neunikl. Příležitost k překvapivému útoku tak dostal 300 metrů před cílem Wilco Kelderman (BORA - hansgrohe).

Favorité ovšem nezaváhali, okamžitě byli za ním a v cílové rovince si to rozdali Girmay s Van der Poelem a Ewanem. Girmay začal spurtovat brzo, Van der Poel byl víc vzadu a využil toho k rozhodujícímu spurtu a mladého Eritrejce porazil. Ale měl toho plné zuby, protože na pásce ani nezvedl ruce a nijak neslavil. Ewan se sám vyřadil z předních příček, svým předním kolem totiž zavadil o zadní kolo Girmaye a spadl.

Pro třetí místo si dojel Pello Bilbao (Bahrain Victorious), nejlepší z jezdců na celkové pořadí. Z lídrů neztratili žádný čas jen Bilbao, Kelderman a také šestý Richard Carapaz (INEOS Grenadiers). Další početná skupina zaostala o 4 sekundy. Zde dojeli Simon Yates (BikeExchange - Jayco), Mikel Landa (Bahrain Victorious), Tom Dumoulin (Jumbo - Visma), Alejandro Valverde (Movistar) a další. Jan Hirt (Intermarché - Wanty Gobert) dokončil na 47. místě se ztrátou 19 sekund.

Van der Poel je samozřejmě prvním lídrem letošního ročníku Giro d'Italia a vede také bodovací soutěž a vrchařskou soutěž. Znamená to, že ve fialovém dresu v budapešťské časovce pojede nejspíš Magnus Cort, protože Girmay oblékne bílý trikot pro nejlepšího závodníka do 25 let a v modrém trikotu odstartuje Bilbao.