V roce 2019 zaujal skvělými výsledky, především čtvrtým místem v konečném pořadí Tour de France a také třetím místem na Critérium du Dauphiné. Tým BORA - hansgrohe věřil, že konečně našel německého lídra na celkové pořadí, ale Buchmann se od té doby nezlepšil. Právě naopak. V minulém roce ho zastavil pád a zranění na Dauphiné a na startu Tour de France nebyl v dobré formě.

Jenže ani letos se moc nezlepšil, jak sám přiznává v rozhovoru s radsport-news.com. Buchmann se připravoval na Giro d'Italia, ale v 15. etapě spadl a musel vzdát: "Před Girem jsem byl dobře připraven a náš plán dostat se do nejlepší formy před koncem závodu by určitě vyšel. nakonec to bylo největší zklamání sezóny. Je těžké se s tím vyrovnat, když jste pro to udělali všechno, několik měsíců se připravovali, ale kvůli hromandému pádu, který nemůžete nijak ovlivnit, o všechno přijdete."

Buchmann byl v době svého odstoupení šestý celkově se ztrátou 2:36 na Egana Bernala a pouze 39 sekund za třteím Aleksandrem Vlasovem. Dokázal se dát dohromady pro Tour de France, ale na celkové pořadí to nebylo: "Byl jsem na tom dobře, ale v Alpách jsem se nachladil a nedokázal se vzpamatovat."

Němec doufá, že dostane na Grand Tours ještě příležitost, ačkoliv konkurence v BORA - hansgrohe se zvýšila. Přicházejí Aleksandr Vlasov, Jai Hindley a Sergio Higuita, dalším z lídrů je zkušený Wilco Kelderman. Pět lídrů na tři Grand Tours se zdá být hodně, ale záležet bude na momentální formě. Buchmann se umí připravit na jeden vrchol sezóny a bude mít podporu německých sponzorů. Sám však ještě neví, který třítýdenní závod zvolí: "Na Giru je málo časovek a jako vždy je na konci závodu hodně tžěkých horských etap. To mi vyhovuje. Trasa Tour je také obtížná, se spoustou hor. Nicméně první týden bude nebezpečný kvůli větru a etapě po dlažbě Roubaix. Na Tour je určitě větší riziko, že se něco pokazí."

Buchmann má smlouvu s týmem BORA - hansgrohe až do konce roku 2024. V týmu jezdí už sedm sezón, přestoupil sem v roce 2015 po vítězství v etapě Okolo jižních Čech s cílem v Churáňově. Na devíti třítýdenních závodech se do první desítky dostal pouze jednou, na Tour 2019, jeho druhým nejlepším výsledkem je 12. místo na Vueltě 2018. německá cyklistika čeká na umístění na stupních vítězů na jakémkoliv třítýdenním závodě už 15 let. V roce 2006 skončil Andreas Klöden třetí na Tour de France, po diskvalifikaci Floyda Landise se posunul na druhou příčku. Od té doby byli němci úspěšní v hromadných dojezdech a klasikách, ale v celkové pořadí Grand Tours ne. Ukončí německé čekání Emanuel Buchmann?