V Brně přibližně před rokem zazněly hlasy z radnice i z TJ Favorit BRNO, že nový velodrom by skutečně mohl vyrůst na ulici Hněvkovského. Tuto snahu umocnila i Kometa, která by se ráda nastěhovala do plánované nové multifunkční haly.

O potřebě nové multifunkční arény, která by městu i celému regionu otevřela dveře do světa, se mluví již dlouho. Stejně tak brněnští sportovci volají po novém velodromu, tedy cyklistickém stadionu. Nyní se tato přání dostávají do popředí a získávají konkrétní obrysy. Myšlence vybudování obou důležitých staveb vyjádřili podporu na společném setkání ve čtvrtek 31. května zástupci města Brna, TJ Favorit Brno provozující stávající velodrom, a zástupci hokejové Komety.

Konkrétní plán zní: vybudovat nový velodrom v brněnské městské části Komárov, v areálu Hněvkovského, a v místě stávajícího velodromu na Výstavišti postavit multifunkční arénu. Jedním tahem by se tak v Brně výrazně rozvinula sportovní infrastruktura a rozšířily se sportovní i kulturní možnosti města a regionu.

Všichni zainteresovaní vnímají složitost tohoto kroku. Proto vznikla úzká pracovní skupina složená ze zástupců města Brna, TJ Favorit Brno a HC Kometa Brno, tak, aby tento společný sen vznikl v reálném čase. Nejpozději tak, aby Brno mohlo kandidovat na spolupořádání hokejového mistrovství světa v roce 2023.

„S přípravou výstavby nového velodromu jsme začali již před rokem. Jsme ve fázi, která nám dává šanci věřit tomu, že nový velodrom vznikne. Bude to samozřejmě velmi složité. Jednáme s řadou institucí včetně ministerstev. Tím pádem věřím tomu, že může vzniknout i multifunkční hala v místě, kde dnes stojí dosluhující velodrom. Dohodli jsme se s HC Kometa Brno i TJ Favorit Brno na tom, že věci budeme koordinovat tak, aby nebyly dotčeny tréninkové možnosti cyklistů a zároveň abychom byli schopni co nejrychleji realizovat novou halu. Dohodli jsme se na dalších krocích, jak k tomuto cíli dojdeme. Budeme obě aktivity podporovat i spolufinancovat,“ sdělil ing. Petr Vokřál, primátor statutárního města Brna.

„Jsem strašně rád za pozitivní přístup a shodu s TJ Favorit Brno, zástupcem cyklistiky. Plně si uvědomujeme, že mají svoje potřeby, velodrom neslučitelně patří k nim. Na obou projektech je zájem úzce spolupracovat. Dnešní setkání u pana primátora bylo hodně pozitivní. Myslím si, že jak stavba nového velodromu, tak stavba nové multifunkční arény dává smysl a obě stavby mohou sportovní i kulturní možnosti v našem městě posunout na tu nejvyšší úroveň, kterou může být například možnost ucházet se o spolupořádání mistrovství světa v ledním hokeji a další,“ uvedl Libor Zábranský, majitel Komety Brno, která letos na jaře obhájila extraligový titul.

„Náš postoj k vybudování nového velodromu v Komárově je dlouhodobě velice pozitivní. Ve světě se dráhová cyklistika v současné době jezdí pouze na krytých velodromech. V České republice, na Slovensku, v Srbsku nebo Chorvatsku se takový krytý velodrom nenachází. Proto bychom byli velice rádi, aby krytý velodrom byl v České republice. Když bude v Brně, v areálu Hněvkovského, budeme jenom rádi,“ uvedl Pavel Havránek, předseda TJ Favorit Brno.

„V rámci dnešního setkání jsme identifikovali hromadu problémů, které se na toto téma vážou. Na druhé straně vnímám jako pozitivní, že všechny zúčastněné strany hledají řešení těchto problémů i s ohledem na potřeby dalších zúčastněných. Věřím tomu, že kdo hledá, ten najde. Mohlo by to mít pozitivní výsledek jak pro Kometu, TJ Favorit i pro Brno a diváky, kteří jak na Kometu, tak na Favorit chodí,“ doplnil Luděk Telecký, místopředseda TJ Favorit Brno.