Elia Viviani zahájil svůj sprint velkým vybočením doleva, čímž málem shodil Mattea Moschettiho, mladého spurtera týmu Trek - Segafredo. Moschetti dokázal na Vivianiho pohyb zareagovat a zpomalil. Podle rozhodčích to bylo jednoznačné porušení pravidel a Vivianiho relegovali na konec hlavní skupiny, udělili mu pokutu a odebrali padesát bodů ze soutěže o fialový trikot. Postupovali podle pravidel a snadno své rozhodnutí obhájí a pokud máme odpovědět na otázku z nadpisu, pak ano, relegace Vivianiho byla oprávněná. 

Sám Viviani byl rozhodnutím rozhodčích rozčílen, ale udržel nervy a neřekl nic nevhodného nebo unáhleného. Po verdiktu rozhodčích nemluvil s novináři vůbec a zmizel v autobusu svého týmu. Až později vydal Deceuninck - Quick-Step tiskovou zprávu, kde se k věci vyjádřil i Viviani: "Jsem zklamán tímto rozhodnutím. Včera (v neděli, pozn.) jsem udělal v závěru chybu a dnes jsem byl soutředěný, abych udělal všechno správně. A jak můžete vidět, všichni sprinteři dojeli do cíle za mnou. V cíli byl silný protivítr, a proto jsem začal sprintovat později. Byl jsem šťastný, ale pak přišlo to rozhodnutí a jediné co můžu dělat, je soustředit se na další spurt." 

Elia Viviani opouští cílový prostor

Jenže to Viviani ještě nevěděl, že mu rozhodčí odečetli padesát bodů z bodovací soutěže, kterou loni vyhrál. "Jak můžu takovou ztrátu dohnat?," ptal se později. Rozhodčí však nemohli konat jinak, při relegaci na konec skupiny se automaticky odečítají i body, je to součást trestu, podle pravidel UCI. 

Názory na spurt se značně liší. Závodníci Deceunincku s tím pochopitelně nesouhlasí, na sociálních sítích se rozčiloval například Florian Senechal, samozřejmě se ozval také Patrick Lefevere: "Směšné rozhodnutí." Vivianiho se ale zastal i Fernando Gaviria: "Elia je skvělý chlap, vždy férový. Je těžké slavit něco takového. Ten pohyb doleva udělal bez úmyslu, prostě jen sprintoval. Pro mě je jasným vítězem dnešní etapy. Je mi ho líto."  

Také Robbie McEwen, bývalý špičkový sprinter a současný televizní komentátor s rozhodnutím rozhodčích nesouhlasí. A koneckonců ani Matteo Moschetti by Vivianiho netrestal: "Takto se prostě někdy ve spurtu jezdí."

Jiní špičkoví sprinteři minulosti mají opačný názor. "Rozhodčí rozhodli správně. Vivianiho manévr neměl zlý úmysl, ale byl proti pravidlům. Chtěl vyhrát za každou cenu," říká Mario Cipollini. A souhlasí i Alessandro Petacchi a Davide Cassani, současný trenér italského národního týmu. 

Pro Vivianiho je nyní nejvíce nepříjemná ztráta bodů. Po třech etapách má -32 body. Vedoucí Gaviria má 58 bodů, celkem tedy Viviani ztrácí 90 bodů. Viviani je jedním ze sprinterů, který měl původně v plánu Giro dokončit. Hodně jeho soupeřů odstoupí před posledním týdnem, kvůli přípravě na Tour de France. Pravděpodobně Gaviria, také Démare a možná i Caleb Ewan. Pascal Ackermann se na Tour nechystá, takže by Giro měl dokončit. Před Vivianim vede o 82 body, je nyní on favoritem na zisk fialového trikotu?

Foto Bettini, Sirotti