Victor Campenaerts byl ještě nedávno jedním z nejlepších specialistů na individuální časovku, ale po nástupu Remca Evenepoela a Wouta van Aerta se rozhodl změnit své závodní zaměření. Vědom si své reálné výkonnosti v porovnání s krajany, byl mu rychle jasné, že na reprezentační úrovni už nedostane tolik příležitostí a rozhodl se zkusit severské klasiky. Bývalý triatlet se na kostkách naučil velmi rychle, letos v dresu Qhubeka NextHash uspěl na Benelux Tour, kde skončil třetí celkově, opakovaně útočil i v dalších závodech a z úniku vyhrál etapu Giro d´Italia. 

Finanční problémy týmu Qhubeka NextHash ho proto nezaskočily nepřipraveného. O devětadvacetiletého cyklistu se začalo zajímat mnoho týmů WorldTour, mluvilo se také o UAE Emirates a Quick-Stepu, ale Campenaerts si vybral tým, který dobře zná. Domácí sestavu Lotto Soudal. V dresu jednoho z nejstarších profesionálních týmů se stal mistrem Belgie v časovce, získal také titul mistra Evropy a světový rekord v hodinovce. A na úspěšná léta chce navázat v dalších třech sezónách. 

"Samozřejmě mě lákaly různé týmy, ale zajímavý projekt jasné ambice týmu Lotto Soudal mě přesvědčily nejvíc," vysvětluje Victor Campenaerts. "Okamžitě jsem si všiml, že mi tým hodně věří a také je fajn, že spoustu závodníků a personálu dobře znám. Těším se na atraktivní styl, jakým Lotto Soudal závodí. Podle Johna Lelanguea, manažera Lotto Soudal, Campenaerts tým posílí v různých závodech: "Posílíme náš tým o všestranného závodníka. Letos nás zaujal na jednorázových i etapových závodech. Díky agresivnímu stylu závodění získal také velké výsledky, etapu na Giru a třetí místo na Benelux Tour."

Campenaerts využívá svých zkušeností s časovkami i v ostatních závodech. Především se mu hodí schopnost udržovat vysoké tempo po dlouhou dobu a také patří k nejvíce aerodynamickým jezdcům. A neustále útočí a netaktizuje. "Zamiloval jsem se do jarních klasik a chci se jim věnovat. To znamená jezdit útočně, ale také získat nějaké výsledky. Občas tyhle dvě věci jdou ruku v ruce, protože díky únikům se můžete dostat do situace, ze které je možné vyhrát. V týmu je spousta mladých talentů, například Brent Van Moer a Florian Vermeersch. Rozhodně se dokážeme zapojit do boje o vítězství." 

"V časovkách jsem udělal krok zpět, ale stále mám to knowhow a chci předat své zkušenosti mladým závodníkům, kteří mají ambice v etapových závodech. Pokud si všimnu byť jen malé možnosti ke zlepšení, nebudu se zdráhat předat své vědomosti. Taky chci být důležitým učitelem mladých jezdců, ale sám se můžu něco naučit, například od Philippa Gilberta, který příští rok pojede svou poslední sezónu," dodává Campenaerts.

Campenaerts nechce působit přehnaně ambiciózně, ví, že má své slabiny a o vítězství na velkých monumentech nejspíš nepojede: "Uvědomuji si, že nebudu závodit o vítězství třeba na Okolo Flander, protože v nohách zatím nemám dostatek kilometrů. Mým hlavním cílem v tréninku bude zlepšit vytrvalost. Z časovkáře, který podává výkon kolem jedné hodiny, se chci stát někým, kdo zvládne délku největších klasik. Ale příští sezónu se zaměřím hlavně na menší klasiky a krátké etapové závody." 

Příští sezóna bude pro Lotto Soudal možná poslední ve WorldTour. Podle zákulisních informací se sponzor Soudal od roku 2023 přesune ke konkurečnímu týmu Quick-Step a Lotto bude muset klesnout do druhé divize. Jaký to bude mít vliv na konkurenceschopnost týmu (zda Lotto udrží největší hvězdy včetně Caleba Ewana) se teprve uvidí.