Ganna ve Francii začíná závodní sezónu, stejně jako jeho týmoví kolegové. Italský cyklista si nevybral Etoile de Bességes náhodou, poslední den závodu je na programu časovka na 11 kilometrů a Ganna je samozřejmě favoritem, vždyť stejnou etapu vyhrál už před rokem a přidal k tomu i jedno sólové vítězství v etapě s hromadným startem. Pro dvojnásobného mistra světa to bude první pravý test výkonnosti před dalšími etapovými závody UAE Tour a Paříž - Nice, kde také budou časovky. 

Ale vezměme to popořádku. Etoile de Bességes začne rovinatou etapou se startem a cílem ve městě Bellegarde na jihu Francie. Etapa sice rovinatá je,a le do cíle se dojíždí do krátkého stoupání. Přesto by to nemělo zabránit hromadnému dojezdu. Etoile de Bességes není vyloženě sprinterským závodem, k rychlým cyklistům je přívětivější Saudi Tour, které probíhá souběžně a dvě sprinterské příležitosti jsou také na Okolo Valencie. Do případného sprinterského dojezdu by se tedy mohli zapojit Pascal Ackermann, Mads pedersen, Kristoffer Halvorsen, Magnus Cort a Bryan Coquard.

Druhá etapa s cílem v Roussonu je o dost těžší, na trase jsou dvě stoupání 2. kategorie, přesto by to mnozí sprinteři měl zvládnout v popředí, ale samotný dojezd opět strmě stoupá, takže šanci mají klasikáři a výbušní jezdci. Hodně zvlněná a klasikářská je také 3. etapa. O celkovém pořadí by ale měla rozhodnout předposlední 4. etapa s cílem na 4,6 km dlouhém kopci s průměrem 9,1 %. To bude hodně tvrdý závěr poslední etapy s hromadným startem.

Zásadní bude také závěrečná časovka na 11 kilometrů, která posledních 2,6 kilometru stoupá průměrem 5,8 %. Časovka není moc rychlá, Filippo Ganna na stejné trati loni zajel průměr pod 43 kilometry za hodinu.  

Etapy Etoile de Bességes: 

loading...

Uspějí vrchaři, klasikáři, nebo časovkáři?

Etoile de Bességes je spravedlivým závodem, který dává šanci mnoha typům cyklistů a to i v celkovém pořadí. Loni zvítězil Tim Wellens, díky sólovému vítězství ve zvlněné 3. etapě. 17 kilometrů jel sám a získal náskok 44 sekund a udržel ho v následující etapě i v závěrečné časovce. Jenže loni se ve Francii nejelo stoupání Mont Bouquet, které na cyklisty čeká ve čtvrtém dějství etapáku.

O něco větší šanci proto mají vrchaři. Hodně silnou sestavu bere Ineos Grenadiers. Lídrem je Richard Carapaz, ale v prvních závodech sezóny bývá silný Michal Kwiatkowski. Po deseti měsících bez závodů se vrací Laurens De Plus a favoritem časovky je Filippo Ganna. Ale hodně zajímavým jménem na soupisce je Ben Tulett, teprve dvacetiletý Brit je vynikajícím vrchařem a také klasikářem a mohl by překvapit.

Ineos má nejsilnější sestavu na startu, ale zajímavé cyklisty najdeme také v kádru Trek - Segafredo. Bauke Mollema by se mohl pokusit o celkové pořadí, Mads Pedersen bude spurtovat a poprvé se letos představí Filippo Baroncini, mistr světa U23. V kopci Mont Bouquet by se mohl ukázat Thibaut Pinot, který povede sestavu Groupama - FDJ. Silný by měl být také Tobias Halland Johannessen z Uno-X, podobně jako Jesus Herrada z Cofidisu a další vrchaři. Jenže záležet bude i na časovce a dalších etapách. Kvalitní soupisku má EF Education - EasyPost. Kromě Magnuse Corta startují klasikáři Michael Valgren a Alberto Bettiol.  

Startovní listinu najdete na ProCyclingStats.com.     

Etoile de Bességes můžete sledovat na Eurosportu a v aplikaci a na webu GCN+.