Jeden z lídrů týmu INEOS Grenadiers opouští britskou sestavu po třech letech, během kterých získal šest vítězství na nejvyšší úrovni, včetně zlaté olympijské medaile na Hrách v Tokiu. Také skončil třetí na Tour de France (2021) a druhý na Giro d'Italia (2022) a Vueltě (2020). Ekvádorský cyklista se ještě pokusí vyhrát španělskou Vueltu před odchodem do amerického týmu. Zde bude mít jasnou pozici jedničky a bude si moci vybírat cíle. 

Ve 29 letech má stále velké ambice. Vlastně ty největší: "Když něčeho dosáhneš, chceš víc. Já patřím k těm, kteří chtějí víc. Stále jsou závody, které jsem nevyhrál. Rád bych se pokusil vyhrát další Grand Tour. Mým životním cílem vždy bylo vyhrát Tour de France. Je to něco, o co budu bojovat. Vím, že je to možné. Vím, jaký je můj potenciál a co dokážu, čeho mohu dosáhnout, a za tento sen bojuji. Každý den vstávám s tímto snem. Když jsem začal s cyklistikou, sledoval jsem Grand Tours. Poté jsem si řekl, že bych mohl vyhrát Giro d'Italia, což se mi podařilo, a teď myslím na Tour de France."

"Je to tým, který má velké ambice a chce dosáhnout mnoha velkých cílů," říká Carapaz o EF. "Do týmu můžu dobře zapadnout. Jsem motivovaný a hledal jsem tým se stejnými cíli jako mám já. Jsem soustředěný a chci se pokusit vyhrát Tour de France a myslím, že toho tady společně můžeme dosáhnout. Chtějí vyhrát Grand Tour, stejně jako já. Budeme na tom muset hodně pracovat, protože to vyžaduje spoustu práce, hodně odhodlání."

Jonathanu Vaughtersovi se podařilo získat špičkového cyklistu a lídra na největší závody: "Carapaz vždy patřil k mým oblíbeným jezdcům. A to nejen proto, že vyhrává. Vítězí díky inteligenci, načasování, agresivitě a odvaze. Giro vyhrál, protože byl opravdu chytrý a zaútočil ve správný okamžik. Byl neuvěřitelně odvážný a ochotný kvůli tomu riskovat a dokázal to. Toho si cením. Na olympiádě to bylo stejné. Perfektně načasoval svůj útok, aby získal zlatou medaili. Pro styl našeho týmu se Richard perfektně hodí, protože potřebujeme lídra, který dokáže vyhrávat závody pomocí mazané taktiky, a ne jen pomocí hrubé koňské síly. Právě to nám Richard přináší a my jsme opravdu nadšeni, že mu můžeme co nejvíce pomoci, abychom využili jeho agresivního a mazaného stylu závodění."

V EF se potká se svými krajany Jonathanem Caicedem a Jeffersonem Alexandrem Cepedou. "Znám je dobře, hlavně Caiceda," říká Carapaz. "Známe se už mnoho let, protože jsme vyrůstali ve stejném cyklistickém programu, takže ho znám a v průběhu let jsme spolu trénovali. Vlastně jsem s ním před pár měsíci mluvil, s ním a Jonathanem Vaughtersem, protože už existovala možnost, že bych přišel do týmu, takže jsme se sešli a promluvili si. Myslím, že už je to víc než sedm let, co jsme byli ve stejném týmu. Oba jsme tehdy byli v kolumbijském týmu. A tehdy jsem mu říkal, že se jednou možná náhodou opět potkáme ve stejném týmu. Dělali jsme si legraci, ale teď je to skutečné."

"Je to fajn být s ním v jednom týmu a také s Alexandrem, kterého znám od jeho útlého věku. Sledoval jsem jeho pokroky, jak se mu daří, takže pro mě je fantastické sdílet s ním tým, protože vím, že je stále na vzestupu a mohu mu hodně pomoci. Pro mě je vždycky příjemné být s kluky, které znám celý život, a když jsem ve stejném týmu, cítím se v něm opravdu jako doma."