Letošní Giro d´Italia je nezvykle nekontrolovatelné. Zvykli jsme si, především na Tour de France, na spolehlivé výkony silných týmů a jejich lídrů. Ale 102. Giro je jiné. Nejsilnější závodník Primož Roglič totiž nemá dobrý tým a problémy musí řešit sám. A sám si jich i dost způsobil a umožnil Richardu Carapazovi vrátit se do boje o celkové vítězství. 

Roglič tápe

Giro je vyrovnané. Primož Roglič byl suverénní v časovkách, ale v kopcích se jen brání a postupně ztrácí. Rozhodně nemá nic pod kontrolou, jinak by nenechal třikrát za sebou ujet Richarda Carapaze. Ekvádorský cyklista je mimořádně silný a v horách možná úplně nejsilnější. V dojezdu na Ceresole Reale ujel Rogličovi a Nibalimu o 1:19, v etapě do Courmayeuru jim nadělil 1:54. A v nedělní etapě do Coma najel na Rogliče 40 sekund. Během třech etap dokázal slovinskému závodníkovi 3:53. 

Primož Roglič se snaží jet konzervativně, chce šetřit síly a počítá se závěrečnou časovkou, ale je to dobrá taktika? V posledních třech etapách rozhodně nebyla. V nedělní etapě se nedokázal udržet svých dvou největších soupeřů a v etapě, která byla vyloženě klasikářská, bylo třeba se zmáčknout, dorazit si Nibaliho a Carapaze nadoraz a zlikvidovat tím jejich výhodu. Místo toho jel Roglič své tempo, stále v sedle a i když na vrcholu ztrácel jen pár sekund, jednoduše jim nebyl v háku a v technickém dojezdu udělal chybu, upadl a ztratil 40 sekund. 

Roglič je velmi silný, ale stále není zkušený, o vítězství na Grand Tour jede poprvé a nedostává se mu podpory od týmových kolegů, ani od sportovních ředitelů. Situace z nedělní etapy, kdy doprovodné vozidlo týmu Jumbo - Visma nedaleko před cílem zastavilo, aby si posádka mohla odskočit a Roglič tak nemohl vyměnit kolo, byla spíše usměvná. Je to chyba, ale stát se může. Hlavní však je, že Roglič nedostává do sluchátek dobré rady. Rozhodně neměl nechat opakovaně ujet Richarda Carapaze. 

Velmi zarážející je neuvěřitelná slabost celého týmu Jumbo - Visma. Roglič zůstal sám v početné skupině za stoupáním Colma di Sormano, daleko před cílem. Musel si sám dojet pro bidony, utrácí tak fyzické i psychické síly. Movistar, Astana, Bahrain Merida a další celky měly vepředu hned několik závodníků. Roglič byl sám a měl velké štěstí, že se při problému s přesmykačem objevil zezadu Antwan Tolhoek a dal mu své kolo. 

Jumbo - Visma nevybral na Giro dostatečně silnou sestavu. Nizozemci měli hodně smůly, vzdát musel Laurens De Plus a kvůli zranění nemůže závodit Robert Gesink, ale doma zůstali Steven Kruijswijk a George Bennett. Připravují se na Tour de France, což je možná trochu zbytečné, o vítězství nepojedou a Jumbo kvůli tomu možná přijde i o vítězství na Giru. 

Zlomí se Carapaz? 

Už i Vincenzo Nibali uznal, že nechat Richardu Carapazovi tolik času byla chyba, ale opět to hodil  zejména na Primože Rogliče. Jenže po dvou týdnech ztrácí především Nibali. Roglič má v záloze časovku a při současných rozestupech by Ekvádorce nejspíš z růžového dresu vysvlékl. Zato Nibali musí útočit v horách a kromě Rogliče soupeří i s Carapazem, který není v horách o nic horší. 

Nibali bude muset v horách předvést něco velkého. Ztrácí 1:47 na Carapaze a rovnou minutu na Rogliče. Z vedoucí trojice je v jednoznačně nejhorší pozici. Soupeře bude muset zlomit. A to nepůjde snadno. Carapaz je mladý závodník, nemá moc zkušeností, ale loni už skončil celkově čtvrtý a ve třetím týdnu si vedl skvěle. Proč ho Nibali s Rogličem tolik podcenili v předcházejících etapách je opravdu záhada. 

Carapaz se může zlomit, utratil už spoustu sil a na Grand Tours je třeba šetřit. Roglič a Nibali to dobře vědí. Pro Nibaliho hrají zkušenosti a většinou skvělý třetí týden. Navíc doufá v těžké podmínky v horách. Zima, sníh, déšť, to vše má Ital rád.   

Rozhodne už uterní etapa? 

Hned v úterý po druhém volném dnu se jede královská etapa. Pro spoustu závodníků to může být zlomový den. Po volném dnu bývají horské etapy nejtěžší. Bohužel sníh zabrání cyklistům vyjet na Passo di Gavia, místo toho se vydají do horského střediska Aprica a odtud směrem k obávanému Mortirolu. Nejtěžší výjezd celého Gira může rozhodnout, kdokoliv může mít špatný den. 

Také je možné, že se do souboje o vítězství přidá ještě někdo další. Například Movistar má v záloze Mikela Landu. Bask ztrácí 3:15 a při správné taktice by se mohl hodně posunout. Pomalu se probouzí Simon Yates, ale stále ztrácí přes pět minut a na velký průlom to nevypadá. Stejně jako v případě Miguela Angela Lopeze, Bauke Mollemy a Rafala Majky. 

Kdo tedy vyhraje Giro d´Italia? Rozhodne se v horách, nebo v časovce? Čeká nás další skvělý týden atraktivního závodění. 

Foto Sirotti