Poslední etapa letošního 56. ročníku Tirreno-Adriatico, časovka jednotlivců na 10,1 km se startem i cílem v San Benedetto del Tronto, se jela po pobřežní komunikaci, takže převýšení mezi nejnižším a nejvyšším bodem trasy byly dva metry.

Velké šance na nějaké zásadní změny v celkovém pořadí nenabízela, jelikož předešlé etapy udělaly mezi jezdci na celkové pořadí relativně velké časové rozdíly.

Dosud vedoucí Pogačar (UAE) měl před časovkou náskok na druhého Van Aerta (Jumbo) 1:15 min., ten na třetího Landu (Bahrain) 1:45 min. Pokud by se chtěl čtvrtý Bernal (Ineos) dostat na stupně vítězů, musel by na Landu najet 30 vteřin, a sám měl před pátým Fabbrem (Bora) náskok 24 vteřin. Chtěl-li by se jedenáctý Soler (Movistar) dostat do desítky, musel Yatese (BikeExchange) porazit alespoň o 15 vteřin atd.

Tadej Pogačar při rozjíždění před časovkou.

O všech dresech včetně s největší pravděpodobností modrého pro vedoucího závodníka celkové klasifikace bylo v podstatě rozhodnuto a i v týmové soutěži vedla Astana před druhým Ineosem o 3:29 min. Takže se zdálo, že hlavním dnešním cílem je zisk etapy. Jenže i ten měl jednoznačného favorita: kdyby vyhrál někdo jiný než Filippo Ganna (Ineos), šlo by o překvapení.

Startovalo se dle zvyklosti v opačném pořadí, takže první se na trasu časovky vydal Attilio Viviani (Cofidis), který na posledním 164. místě ztrácel na Pogačara 1:36:57 hod.

Mathieu Van der Poel (Alpecin), který tu vyhrál dvě etapy a jednou byl druhý a jenž na 31. místě měl manko 20:08, se vyjádřil, že po nedělní extra náročné etapě, kterou vyhrál za cenu naprostého vyčerpání, už zbylé dvě, tzn. včetně časovky, objede v odpočinkovém módu, aby už zbytečně neplýtval dalšími silami před sobotním monumentem Milán – San Remo. A své slovo dodržel.

K tomu, že v časovce už nebude mít ambice, se přiznal i další cyklista, Simon Carr (EF), který vyvázl ze včerejšího dramatického pádu jen s odřeninami a naraženinami, což sám považuje za menší zázrak.

Filippo Ganna, dnes 3. místo

První konkurenceschopný čas dnes zaznamenal Jan Tratnik (Bahrain), startující jako 14. v pořadí, když dosáhl průměrné rychlosti 52 km/hod. Jenže v horkém křesle si pobyl jen chvilku, protože hned za ním startoval další výborný časovkář Edoardo Affini (Jumbo), který byl rychlejší o 1,1 vteřiny.

16 míst za Affinim se vydal na trať Michael Hepburn (BikeExchange) a sesadil Itala z průběžného vedení o téměř 5 vteřin. Dalších 48 cyklistů mělo horší čas, až projel cílem Alberto Bettiol (EF) rychlejší o plných 8 vteřin!

Zajel výborně, jenže pět míst po něm přišla řada na časovkářského super specialistu a mistra Evropy Stefana Künga (Groupama) a bylo z toho vylepšení Bettiolova času o dalších 13 vteřin!

To už se po trase řítil Filippo Ganna, vyvíjející průměrný výkon v rozmezí 550 – 600 wattů. Jenže to nestačilo! Ono velké překvapení bylo na světě: o 5 vteřin pomalejší než Küng!

Stefan Küng přišel o vítězství až v předposledním možném případě.

První z českých cyklistů Jan Hirt načal druhou polovinu startovního pole, když na 82. místě ztrácel na vedoucího muže 44:05 min. Ve chvíli, kdy projel cílem časovky, znamenal jeho čas 12:29 min. 42. místo z 81 cyklistů, kteří již byli v cíli.

V době, kdy projel Ganna cílem, pohybovali se na trati další dva čeští cyklisté, z nichž na mezičase v necelé polovině trasy zaznamenal Petr Vakoč o 2 a Roman Kreuziger o 7 vteřin horší čas než Jan Hirt. V cíli jejich manko narostlo u Petra na 19 a u Romana na 35 vteřin, což znamenalo průběžné 74., resp. 85. místo z 94 do té doby dokončivších.

Deset míst za Gannou projel cílem další z časovkářských specialistů Benjamin Thomas (Groupama) a usadil se na průběžném 3. místě o 4 vteřiny před Bettiolem.

Joäo Almeida zajel dnes 7. čas a jako jediný se v top ten posunul o jedno místo na 6. příčku.

V té chvíli nastalo jisté soutěžní vakuum, jelikož v dohledu nebyl žádný lepší časovkář a do souboje lídrů na celkové pořadí bylo ještě daleko. Za zmínku tedy stojí 5. průběžný čas Asgreena (Deceuninck) a 11. Pinota (Groupama).

Zdeněk Štybar, který startoval z 50. místa průběžné klasifikace, zaznamenal o 19 vteřin lepší čas než Jan Hirt, což ho zařadilo na průběžné 44. místo.

Pinot byl prvním ze špičkových vrchařů, byť na Tirreno nepřijel v nejlepší kondici. Jeho časem 11:41 jsme mohli začít porovnávat časy vrchařů a lídrů na celkové pořadí v jedné osobě. Takže po něm výběrově: Alaphilippe +0:28, Higuita +0:07, Pozzovivo +0:02, Geraint Thomas -0:06, Sivakov +0:13, Fuglsang +0:21, Ciccone +0:40, Zakarin +0:47, Quintana +0:30 a Soler +0:23.

Pak už přišla na řadu první desítka: Simon Yates (BikeExchange) o 2 vteřiny pomalejší než Soler, takže o top ten nepřišel. On sám ale neohrozil Nibaliho (Trek), který byl o 12 vteřin rychlejší. Ten měl před časovkou ztrátu 51 vteřin na Bardeta (DSM), kterého tedy čas horší o 10 vteřin na 8. místě celkového pořadí zachoval.

Mikel Landa (druhý zprava) uhájil dnes 3. místo v celkové klasifikaci.

Skvěle zajel Joäo Almeida (Deceuninck): 11:31 a průběžně 5. místo. Najel 18 vteřin na Wellense (Lotto) a posunul se před něj na 6. místo.

Bombička bouchla, když Van Aert projel mezičasem a byl o pár desetin lepší než Küng!

V cíli zaznamenali Fabbro (Bora) i Bernal (Ineos) totožný čas 12:02. Landa (Bahrain) potvrdil, že je mizerný časovkář, ale 14 vteřin ztráty na Bernala mu stačilo na uhájení 3. místa v celkovém pořadí!

Wout Van Aert znovu ukázal, jak super špičkovým cyklistou je: v cíli o 6 vteřin lepší než Küng!

Tadej Pogačar zajel čtvrtý nejlepší čas, jen o 2 vteřiny horší než Ganna, což mu suverénně stačilo na vítězství v 56. ročníku Tirreno-Adriatico.

Připomeňme si, že letos Tadej Pogačar vyhrál nejtěžší etapu na UAE Tour, v časovce skončil čtvrtý a díky tomu vyhrál celý etapák. Na Tirrenu jak přes kopírák. Mezi oběma etapovými závody si „odskočil“ na Strade Bianche, kde se pohyboval v úzké skupině nejlepších a dokončil na 7. místě. UAE-Team Emirates zatím určitě nelituje, že si ho zasmluvnil do roku 2026!