Předposledním dějstvím Tour de Luxembourg byla časovka na 15,5 km. Převýšení mělo hodnotu 225 metrů a na svědomí ho mělo především 1,3 km dlouhé stoupání o průměrném sklonu 8,5 %. Jeho vrchol se nacházel na 8. km a o kilometr dál byl umístěn jediný mezičas.

V dresu lídra závodu a jako poslední se tedy vydal na trasu Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step). S náskokem 32 sekund na druhého Mathieu van der Poela (Alpecin – Deceuninck), 45 na třetího Marca Hirschiho (UAE Emirates) atd.

Dalo se předpokládat, že o vítězství v časovce se utkají především muži z čela průběžného pořadí. Výjimkou měl být Mads Pedersen (Lidl – Trek), který měl z předešlé etapy značnou ztrátu, ale tahle trať mu měla vyhovovat a navíc původní lídr týmu Mattias Skjelmose už ze závodu po pádu v druhé etapě odstoupil. 

Tenhle předpoklad se potvrdil. Když dorazil do cíle, bylo zřejmé, že jeho čas, který znamenal průměrnou rychlost 48 km/hod., hned tak někdo jen těžko překoná. Nakonec to byli pouze dva jezdci.

Další otázkou bylo, jak si povede dvojice Visma | Lease a Bike Wilco Kelderman a Bart Lemmen, když Christophe Laporte včera vybouchl. Po skončení časovky vyluštěná tajenka nebyla pro nizozemskou sestavu příznivá. Kelderman klesl z 9. na 10. a Lemmen z 8. na 17.

Serge Waldbillig  Škoda Tour de Luxembourg 2024.jpg

Pak tu byla silná sestava UAE Emirates. A tam to dopadlo podstatně lépe. Finn Fisher-Black 11., Felix Großschartner 6., Marc Hirschi 4. a Juan Ayuso nejepší! Díky Ayusovi, který se svým výkonem dostal na průběžné 2. místo, si Hirschi pohoršil o jednu příčku, takže je před poslední etapou 4. Jenže oba jsou silní a oba ztrácí na staronového lídra 3, resp. 8 vteřin.

A kdože je tedy oním staronovým lídrem? Mauri Vansevenant určitě nechal na trati – jak sliboval – všechno, ale na Mathieu Van der Poela to bylo málo. Aktuální mistr světa totiž zvládl časovku jako 5. nejlepší a to stačilo na to, aby byl v průběžném hodnocení o 3 vteřiny lepší než Ayuso i třetí Vansevenant.

Druhý nejlepší čas zajel Antonio Tiberi (Bahrain – Victorious), což ho posunulo před zítřejší poslední etapou na 5. pozici pouhých 10 sekund za Van der Poela. Tím máme výčet těch, kdož by se zítra měli utkat o pódium, kompletní. 6. v pořadí Harry Sweeny (EF Education – EasyPost) totiž ztrácí 28 sekund a to se jeví jako ztráta už příliš velká.

A to si dovolíme tvrdit i přesto, že na programu je druhá nejtěžší etapa o délce 177 km a převýšení 3117 metrů. Celá je hodně zvlněná, v její první části jsou vypsány 4 vrchařské prémie, ale náročný bude i samotný závěr, kdy půjde za sebou v rychlém sledu osm kratších, ale v řadě případů hodně prudkých výjezdů. Přitom poslednímu kilometru předchází kilometrové stoupání převyšující 9 %!

Alpecin.jpg

Nejnebezpečnější se pro Van der Poela, který má k sobě už jen dva lidi, jeví především tým UAE Emirates. V první pětce má dva lidi a k nim silnou týmovou podporu kompletní sestavy. Bude to v neděli nejspíš ještě dost zajímavé!