Do převážně rovinaté časovky o délce 10,7 km, zakončené v posledních 2,5 kilometrech stoupáním o průměrném sklonu 6%, ovšem s úseky kolem 15%, vstupoval z první pozice Tim Wellens (Lotto-Soudal) s náskokem 44 sekund na Edwarda Theunse (Trek-Segafredo).

Nejnebezpečnější se však kvůli jeho časovkářským schopnostem a aktuální formě jevil na 4. pozici průběžného pořadí Michal Kwiatkowski z týmu Ineos Grenadiers (-0:48). A neradno bylo podceňovat z 3. příčky Madse Würtz Schmidta z týmu Israele (-0:46), bývalého mistra světa v časovce v kategorii do 23 let z roku 2015.

To je úvaha o celkovém vítězi. Ovšem favorit číslo jedna této etapy byl asi všem jasný: i po včerejším pobytu v celodenním úniku a závěrečném desetikilometrovém sólu jím nemohl být nikdo jiný než Filippo Ganna.

Kandidáty na pódium se kromě výše jmenovaných dále jevili Mads Pedersen (Trek), Nils Politt (Bora), Alberto Bettiol (EF Education) a ve výborné formě tu jedoucí Christophe Laporte (Cofidis). A kdyby měl formu, tak i Geraint Thomas (Ineos).

Všechno musí být podle pravidel.

První konkurenceschopný čas 15:22 min. zajel Ethan Hayter (Ineos), startující 7. od konce, neboť mu v průběžném pořadí po 4. etapě patřilo 130. místo. Časovku tak projel průměrnou rychlostí 41,9 km/hod.

Ethan je 22 letý britský mladík, kterého v Ineosu zkoušeli jako praktikanta už v roce 2018, aby mu od loňského roku nabídli plnohodnotnou smlouvu.

Svůj talent prokázal loni na podzimních italských jedničkových jednorázkovkách: 3. ve spurtu na Giro della Toscana za vítězným Gaviriou (UAE), 2. na Memoriálu Marca Pantaniho ve spurtu za vítězným Fellinem (Astana) a 1. na Giro dell´Appennino ve spurtu před Covim (UAE). Je zřejmé, jaká byla dosud jeho specializace.

Ethan Hayter na trati dnešní časovky.

A jak se postupně ukazovalo, jeho čas byl opravdu hodně dobrý. Na „horkém“ křesle seděl pevně i poté, co projela cílem časovky další šedesátka cyklistů. Nejvíc se do té doby jeho času přiblížil Francisco Galván (Kern Pharma), ovšem o plných 34 sekund.

A nic se na průběžném prvenství Haytera nezměnilo, ani když poté projel cílem Bauke Mollema (Trek), který startoval jako 68. v průběžném pořadí, ani když byl v cíli Egan Bernal (Ineos) či Felix Grosschartner (Bora), startující o 10 míst za Mollemou. I Geraint Thomas potvrdil, že zatím není v top formě: v cíli časovky zaznamenal průběžné 7. místo.

Koncert Ineosu rozezněl do vyšších tónů Owain Doull, startující coby 49. průběžného pořadí a usazující se na průběžném 2. místě o 16 sekund za Hayterem. Výborně zajel i Bettiol. Jenže stále o 14 sekund pomaleji než vedoucí závodník!

Benjamin Thomas dnes 2. místo.

Haytera sesadil z trůnu až časovkářský specialista a druhý z loňského francouzského šampionátu Benjamin Thomas (Groupama-FDJ). A to o 11 sekund. Startoval 107 míst za Britem! Jenže za Francouzem startoval o 9 míst favorit favoritů Filippo Ganna a potvrdil svou extratřídu: o 10 sekund rychlejší než Thomas.

Za Gannou se rozhořel souboj o umístění v top deset a celkové vítězství. Někteří si polepšili, jiní trošku pohoršili. Michal Kwiatkowski se posnul na 2. a Nils Politt na 3. příčku a Jake Stewart (Groupama-FDJ) nejenže s přehledem udržel dres nejlepšího mladíka, ale poskočil na 4. místo celkového pořadí.

Ale nejdůležitější bylo, že Tim Wellens ani trochu nezaváhal, zajel 4. nejlepší čas a stal se celkovým vítězem Etoile de Bességes!

Tim Wellens (na snímku v červeném dresu pro vedoucího muže celkového pořadí), vítěz Etoile de Bességes.