Belgie

Nejzajímavější souboj se očekával v Belgii. Na start se postavilo hned několik favoritů a vítězství si odnesl Wout van Aert. Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu porazil bývalého mistra Belgie Yvese Lampaerta a mladičkého Remca Evenepoela. Výkon devatenáctiletého prvoročáka je naprosto výjimečný, protože je nejenom extrémně mladý, ale proti soupeřům je i mnohem lehčí. Mistr Evropy Victor Campenaerts nestačil a skončil čtvrtý. Po Giru a úspěšném pokusu o překonání světového rekordu v hodinovce už byl unavený. Časovka nevyšla ani Timu wellesnovi, který skončil až sedmý. 

 


Nizozemsko 

Už ve středu se jelo o titul v Nizozemsku. Na startu chyběl Tom Dumoulin a titul získal Jos van Emden z Jumbo - Visma. Druhého Sebastiana Langevelda porazil pouze o 8 sekund. Bronz vybojoval Dylan van Baarle z Ineosu. 


Francie

Ve Francii se poprvé radoval Benjamin Thomas z WorldTour sestavy Groupama - FDJ. Bývalý specialista na dráhovou cyklistiku porazil Stephana Rossetta z Cofidisu a Juliena Antomarchiho. Pierre Latour, obhájce vítězství, skončil až 14. s odstupem 4:16. 


Švýcarsko

Stefan Küng potvrdil roli favorita a opět zvítězil ve švýcarském mistrovství. Na druhém místě překvapivě skončil teprve dvacetiletý Marc Hirschi ze Sunwebu. Třetí místo patří Retu Hollensteinovi. 


Velká Británie

Na britském šampionátu chyběl obhájce titulu Geraint Thomas a triumf vybojoval Alex Dowsett. Pro jezdce týmu Katusha Alpecin je to už šestý titul v kariéře. Ale musel čekat tři roky, naposledy vyhrál v rcoe 2016. Pouze 6 sekund ztratil překvapivě John Archibald z kontinentálního celku Ribble. Zkušený Steve Cummings skončil třetí. 


Irsko 

Nejlepší irský časovkář Ryan Mullen musel před domácím mistrovstvím řešit problém se závodními koly, protože mu nepřišly včas z dějiště Evropských her v Minsku. To mu ale nezbránilo získat už čtvrtý titul.

 


Dánsko

První elitní titul vybojoval Kasper Asgreen na prestižním šampionátu v Dánsku. Mladý cyklista porazil Martina Tofta Madsena a Johana Price-Pejtersena. Na pátém místě dojel Mikkel Bjerg, mistr světa v kategorii U23. 


Norsko

Pouze dvacetiletý Andreas Leknessund se poprvé stal norským mistrem v časovce. Vítěz letošního Závodu míru byl zcela suverénní, druhý Iver Knotten ztratil 49 sekund a třetí Edvald Boasson Hagen dokonce 1:12


USA

Ian Garrison přidal k titulu v kategorii U23 i titul elitní. Na americkém mistrovství porazil Neilsona Powlesse a George Simpsona. 


Rusko

Čtvrtý titul v kariéře si v Rusku zajistil Arťom Ovečkin. Zkušený cyklista porazil Antona Vorobjeva a Arťoma Nyče. 


Estonsko 

Rein Taaramae se počtvrté v životě stal estonským mistrem. O necelou minutu porazil Karla Patricka Laukeho, třetí skončil Oskar Nisu.


Lotyšsko

Žádné překvapení se nekonalo ani v Lotyšsku. První titul získal Krists Neilands a přidal celkově třetí dres mistra ke dvěma ze silničních závodů. Druhý skončil zkušený Aleksejs Saramotins a třetí Emils Liepins.  


Maďarsko

Attila Valter z kontinentálního celku CCC Development zcela rozdrtil soupeře na maďarském mistrovství. Druhý János Pelikán ztratil 2:15 a třetí Barnabás Peák dokonce 2:57. 

 


Kazachstán

Daleko na východě se konalo kazašské mistrovství a podle předpokladů titul obhájil Alexej Lucenko z Astany. Jezdci Astany obsadili prvních pět míst, druhý skončil Dmitrij Gruzděv a třetí Danil Fominych. 

Foto Cor Vos