Na start časovky se postavilo 24 týmů po 6 závodnicích. Vedle české reprezentace a Dukly Praha tu startuje i místní Team CykloTrener v sestavě s pěti Češkami a právě Vittorií Bussi.

Z Češek největší pozornost budily v reprezentačním dresu startující dvě aktuální mistryně republiky: v silničním závodě Tereza Neumanová a v časovce Nikola Nosková. Obě jezdí v zahraničních týmech, Nikola Nosková asi v nejlepším týmu světa SD Worx a Tereza Neumanová ve španělském Burgos Alimenta.

Tereza Neumanová

Jenže jejich ambice jsou na tomto závodě rozdílné. Jak jsme zjišťovali u reprezentačního trenéra Tomáše Konečného, Tereza Neumanová, jednička v týmu Burgosu, se vrátila z vysokohorského soustředění a formu směřuje k olympijským hrám, takže Tour de Feminin pojímá spíše na „rozjetí“.

Naopak Nikola Nosková, která v průběhu sezóny řešila zdravotní potíže se zády a v týmu SD Worx, nabitém hvězdami světové cyklistiky, nemůže zatím pomýšlet na roli lídryně, má ty nejvyšší ambice a chce se před domácím publikem vytáhnout.

Ostatní dívky z české reprezentace, z nichž tři jsou velmi mladé a budou tu především sbírat zkušenosti, tu budou k ruce právě těmto dvěma dívkám. 

Naďa Voráčová z Tufo Pardus Prostějov, šestá nejlepší domácí cyklistka v cíli časovky

Časovka se jela na okruhu, projeli jsme si ji, a překvapila svou členitostí, kterou nelze zcela odvodit z mapového podkladu. V podstatě nahoru dolů, pravá levá, kvalitní asfalt, užší silničky hodně v lesních úsecích, prostě skvělá trať pro nádhernou cyklistiku. Což ocenila jak vítězka, tak například velezkušená Jarmila Machačová z týmu Dukly Praha. A takové perfektní terény tu čekají ve všech dalších etapách!

Celé odpoledne hrozil déšť, občas trošku kráplo, ale skutečný déšť pokropil cyklistky až v poslední ze šesti vln, v nichž se startovalo, aby doprovodná auta stíhala pokrýt všechny své závodnice.

Vittoria Bussi startovala jako druhá v pořadí, na této členité trati dosáhla průměru 40,8 km/hod., a kdyby tu fungovalo křeslo pro průběžně vedoucí závodnici, tak v něm strávila několik hodin.

Vittoria Bussi

Účast této Italky na závodě a v týmu CykloTrener je zajímavá tím, že patřila mezi několik sólistek, které oslovily pořadatele s tím, že nejsou součástí žádného týmu, který tu startuje, ale že mají eminentní zájem se zúčastnit. Šéf organizačního týmu a zároveň týmu CykloTrener Jan Novota se nakonec dohodl s touto aktuální držitelkou rekordu v hodinovce, při níže ujela na dráze víc jak 48 km, a jak vidno, měl šťastnou volbu.

Jde o 34letou Italku, která v minulosti jezdila v UCI týmech a jejíž specialitou je právě jízda na čas, v níž v loňském roce získala na italském šampionátu stříbro za hvězdou nejvyšší velikosti Elisou Longo Borghini.

Zajímavé bylo sledovat i materiální vybavení jednotlivých týmů či cyklistek. Zatímco na jedné straně bylo možno vidět špičkové časovkářské super speciály, na němž závod absolvovala i Nikola Nosková, tak na straně druhé řada cyklistek jela na běžných silničních kolech. Mezi ně patřila i Tereza Neumanová, přičemž důvodem byla organizační náročnost a zároveň tento fakt vypovídá i o pochopitelných prioritách Terezy v tomto závodě. Na 46. místě jako třetí nejlepší Češka ztratila na vítězku 1:40 min. Lepší byla z našich o 8 vteřin ještě Nikola Bajgerová z Dukly Praha na 39. místě.

Jarmila Machačová

Když jsme se zeptali Jarmily Machačové, loňské národní šampionky v silničním závodě a čtvrté nejlepší Češky v dnešní časovce, která má s účastí na Tour de Feminin dostatečné zkušenosti, jaká tu je letos konkurence, odpověděla, že se uvidí zítra. Nejen z jejího vyjádření je zřejmé, že sice časové rozdíly z časovky jsou relativně značné, ale že rozhodovat se bude v dalších třech náročných etapách, z nichž ta poslední bude z pohledu obtížnosti vyvrcholením celého závodu.

O kvalitě konkurence však už po časovce vypovídá umístění našich nejlepších cyklistek.

Zajímavé bude také sledovat, jak si povede dnešní vítězka v dlouhých profilově náročných etapách, aniž by se mohla spoléhat na nějakou výraznou týmovou podporu, jelikož dívky v MIX týmu CykloTrener přeci jen nepatří k domácí špičce.

"Je to úžasný pocit a je to vůbec poprvé v mé kariéře, co jsem ve žlutém tričku. Trať byla pěkná, ale také hodně technická a kopcovitá, takže vítězství nebylo jednoduché pro časovkářku, jakou jsem já. Teď budu chtít trikot udržet do dalších etap," řekla vítězka první etapy Tour de Feminin.

Vítězka dnešní etapy Vittoria Bussi

Po časovce se rozdělovaly čtyři dresy pro nejlepší v jednotlivých soutěžích. Žlutý samozřejmě oblékla Vittoria Bussi. Puntíkatý pro nejlepší vrchařku Joscelin Lowden, což nebyla jen symbolická odměna, jelikož v první části časovky byla umístěna jedna vrchařská prémie. Bílý pro dívku do 23 let získala 19letá Anne Dorthe Ysland z norského Coop-Hitec Products, která v absolutním pořadí dojela na 4. místě (+0:23), a ten v podobě české vlajky Nikola Nosková coby nejlépe umístěná domácí závodnice (viz titulní foto).

V pátek čeká 102 km dlouhá etapa, která nese podtitul Národním parkem České Švýcarsko a jež provede závodnice těmi nejskvostnějšími lokalitami tohoto národního parku. Kochat se však budou mít příležitost jen stěží, protože náročný zvlněný terén se čtyřmi vrchařskými prémiemi k tomu moc příležitostí nedá.

Startuje se v 15:00 v Krásné Lípě a tamtéž lze první závodnice očekávat mezi 17:30 – 18:00 hod.

Nikola Nosková, největší česká naděje co se týče celkového pořadí Tour de Feminin

Výsledky.