Do zvlněné 20 km časovky vstupovali tři jezdci z prvních míst s totožným časem: Hayter (Ineos Grenadiers), Rodrigues (W52/FC Porto) a Lastra (Caja Rural). Jediný Hayter mohl myslet hodně vysoko. Konkurovat mohl i těm, pro které je časovka parádní disciplínou.

A hned na prvním mezičase to potvrdil. Dokonce tam byl o 4 vteřiny rychlejší než Asgreen (Deceuninck-QuickStep). Jenže potom to trošku přehnal: v mírném sjezdu v levotočivé zatáčce ho překvapilo, jak se utahovala i v době, kdy čekal její konec. Takže musel trošku na brzdy a víc položit svůj speciál. A už ležel.

Okamžitě dostal ze střechy doprovodného vozu nový speciál, ale ztratil tu kolem 20 vteřin. Pokud bychom nebrali v úvahu ztrátu tempa, bolest a boj s demotivací, pak by to na stupně vítězů stejně nestačilo.

Ale zabojoval a na své konkurenty z čela průběžného pořadí i přes karambol najel cenné vteřiny. Rodrigues v domácím etapáku a v domácím týmu jel na hranici sebezničení, ale přesto sečetl na Haytera manko 12 vteřin.

Lastra tratil mnohem víc, takže dnešní výkon vyšvihl Asgreena na třetí pozici.

Zítra to bude taková ardenská klasika: pořád nahoru dolů, pět vrchařských trojek mnohdy velmi prudkých a na závěr výjezd na dvojku dlouhou 2,7 km s průměrným sklonem 9,8% a s maximem až 12,7%.

Uvidíme, jak se s tím Hayter s čerstvými odřeninami a s 9 kg navíc oproti Joao Rodriguesovi vypořádá.

Předešlé etapy ukázaly, že oba se mohou opřít i o silnou týmovou podporu.

Naši kluci dnes dopadli takto: 117. Řepa +3:30, 147. Hník +4:23.

Nutno ještě podotknout, že překvapil týmový kolega Karla Hníka Portugalec Rafael Reis, který na druhé pozici prohrál s Asgreenem o pouhopouhé tři vteřinky. To, že má dobrou časovku, bylo zřejmé z jeho výsledků v předešlých letech, ale tentokrát se mu povedla mimořádně!