Jako by toho závodnice už neměly dost. Po propršeném závodě na mistrovství světa v Curychu, a stejně tak chladném a deštivém závodě Giro dell’Emilia, čekala mokrá silnice na cyklistky také dnes při ženské obdobě Tre Valli Varesine. Peloton čítající sto třicet jedna závodnic se tak musel nejen vypořádat s nástrahami náročné kopcovité trati, ale také s počasím, při kterém si jednotlivé jezdkyně musely znovu sáhnout až na dno svých sil. 

Nejvíce jich nakonec u Lago di Varese měla členka týmu Ceratizit-WNT Cédrine Kerbaol, která si po vítězství na španělském závodě Durango-Durango Emakumeen Saria a po etapovém triumfu na Tour de France Femmes připsala další cenné prvenství. Tentokrát z chaotické italské jednorázovky. Třináct sekund za vítěznou Francouzkou svedly krásný souboj o druhé místo Silvia Persico a Liane Lippert. Šťastnější byla nakonec Italka Persico, která tak korunovala skvělý výkon týmu UAE ADQ.

„Cítila jsem se dnes velmi dobře. Jsem strašně šťastná, protože jsem dlouho nezažila takové pocity. Přidala jsem se už k prvnímu úniku, ale peloton nás dojel před posledním okruhem. Následně jsem ve sjezdu znovu zaútočila se Cédrine Kerbaol v zádech a společně jsme se dokázaly odpoutat od hlavní skupiny. Bohužel jsem byla v posledním výjezdu na svém limitu, a když Cédrine zaútočila, nedokázala jsem se jí udržet,“ popisovala rozhodující momenty závodu Silvia Persico.

Ten nejdůležitější ale přišel až v cílové rovince. „Když mě dojela Liane Lippert, okamžitě jsem jí skočila za zadní kolo, a nakonec jsem dokázala urvat druhé místo. Tre Valli Varesine byl můj poslední silniční závod a celou sezónu zakončím příští neděli na gravelovém mistrovství Evropy v Asiagu,“ zmínila Italka, jejíž kolegyně Eleonora Camilla Gasparrini a Erica Magnaldi skončily na čtvrtém, respektive devátém, místě.

Méně spokojenější než Silvia Persico bude určitě Pauliena Rooijakkers, která se dlouhé kilometry pohybovala na čele celého závodu, aby do cíle dojela se ztrátou čtyř minut a sedmačtyřiceti sekund na třicáté druhé příčce. Prapor týmu Fenix-Deceuninck tak držela vysoko alespoň Ukrajinka Olha Kulynych. Čtyřiadvacetiletá vítězka loňského ročníku českého závodu Tour de Feminin totiž projela cílem na pěkném osmém místě.

Ve stejném čase jako Ukrajinka dojela do cíle další francouzská závodnice a jedna z největších favoritek Juliette Labous. Pětadvacetiletá rodačka z Roche-lez-Beaupré si ale v chaotických podmínkách neporadila nejlépe a k třetímu místu z Gira dell’Emilia přidala pouze šestou příčku z druhé podzimní italské klasiky

„Počasí bylo dnes strašně chaotické, ale byly jsme na to jako tým připravené. Myslím si, že jsme takticky předvedly dobrý výkon. Prvně jsme měly v úniku Francescu a poté mi na předposledním kopci závodu Nienke připravila pozici k útoku a já odjela s Julií Bego a Liane Lippert. Bohužel nás hlavní skupina dojela, a to byla chvíle vítězného úniku Cédrine a Silvie. Jsem trochu zklamaná, protože jsem chtěla svoji éru v týmu dsm-firmenich zakončit vítězstvím. Zkusily jsme dnes všechno a závodily jsme dobře jako tým, proto si myslím, že bychom po dnešku neměly mít žádné výčitky,“ litovala promarněné šance na vítěznou rozlučku Juliette Labous, která bude v příští sezóně oblékat dres týmu FDJ-Suez.

Mezi pětatřiceti závodnicemi, které v těžkých podmínkách dorazily do cíle ve Verase, bohužel scházela česká vlaječka. Jak Jarmila Machačová, tak Babora Němcová, ani další ze zbylých čtyř závodnic Dukly Praha, cíl závodu nespatřila. Další šanci zabojovat o dobrý výsledek bude mít český tým v Číně, kde se příští týden zúčastní závodu Tour of Chongming Island.