Tahle etapa měla vše. Od velkého úniku, přes nástupy na čele, až po spektakulární boj o etapové prvenství. Z toho se nakonec radovala domácí závodnice Cédrine Kerbaol, která tak rozradostněla celou cyklistickou Francii. Díky svému vítězství se navíc třiadvacetiletá cyklistka posunula na druhé místo v celkové klasifikaci, jen šestnáct sekund za vedoucí Katarzynu Niewiadoma z týmu Canyon//SRAM Racing. 

„Chtěla jsem dnes něco předvést. Ve stoupáních jsem se cítila velmi dobře. Kolegyně z týmu tu dnes byly pro mě a pomáhaly mi s pozicováním v klíčových momentech. Mohla jsem se tak soustředit pouze na to, abych si vybrala správný moment pro útok,“ svěřila se se svými pocity vítězná francouzská hrdinka Cédrine Kerbaol.

20240816TDFFAZ0095-A.S.O._Thomas_Maheux.jpg

Vymodlený moment, kdy by se dalo zaútočit, nakonec přišel čtrnáct kilometrů před cílem za vrcholem stoupání Cote des Fins. „V rovinatější pasáži po výjezdu posledního kopce jsem viděla, že ostatní zpomalily. Zkusila jsem zaútočit a vyšlo to. Díky tomu jsem se navíc posunula na druhé místo celkově, což je šílené, protože jsem nikdy nebyla takto vysoko na tak velkém závodě,“ radovala se rodačka z Brestu.

Členka týmu CERATIZIT-WNT Pro Cycling svým útokem zaskočila téměř všechny soupeřky, které v pelotonu zbyly. S třiadvacetiletou Francouzkou se udržela pouze Pauliena Rooijakkers, která ale brzy zjistila, že na sjezdařské schopnosti Cédrine Kerbaol stačit nebude. Právě ve sjezdu z posledního kopce si domácí závodnice vybudovala klíčový náskok, který už očesaný peloton v čele s týmem FDJ-Suez nedokázal stáhnout.

„Každý den jsme něco zkoušeli. Nikdy to ale nevyšlo. Dnes před etapou Cédrine řekla, že to chce zkusit znovu, protože to tu zná z francouzských závodů. Když jsme z auta viděli rovinatější pasáž na vrcholu kopce, řekli jsme jí do vysílačky, že je čas zaútočit a ať to tam napálí na plný plyn. Věděl jsem, že je skvělá sjezdařka a že to může zvládnout. Vloni pro nás Cédrine vyhrála bílý trikot a letos etapu, co víc si jako tým můžeme přát,“ konstatoval šťastný sportovní ředitel německého týmu Dirk Baldinger. 

20240816TDFFAZ1094-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Kromě vítězné Cédrine Kerbaol byla v cíli šťastná také Marianne Vos. Nizozemka z týmu Visma-Lease a Bike totiž převzala zelený trikot pro vedoucí závodnici v bodovací soutěži od své krajanky Charlotte Kool, která se druhý den po sobě etapou pouze protrápila. „Abych byla upřímná, v posledním kopci jsem dost ztuhla, takže získání zeleného dresu je super. Na vítězství to dnes nebylo. Snažila jsem se získat co nejvíc bodů na prémiích a pak přežít co nejdéle v hlavní skupině,“ svěřila se sedmatřicetiletá Vos.

Stejně jako Marianne Vos byl nadšený také sportovní ředitel další nizozemské sestavy ve startovní listině Jan Boven: „Viděli jsme dnes velkou šanci na získání zeleného dresu a Marianne to zvládla opravdu skvěle. Děvčata to měla na začátku těžké, protože se o únik dost bojovalo, ale nakonec to vyšlo a Marianne se do něj dostala. S dvěma minutami náskoku před posledním kopcem jsme už tušili, že máme zelený dres téměř jistý. Teď se budeme soustředit na to, abychom ho dovezli až do konce.“

Spokojení jsou také v týmu Canyon//SRAM Racing. Katarzyna Niewiadoma se totiž po náročném dni udržela ve vedení celkového pořadí. Pár vrásek na obličejích sportovních ředitelů se ale asi objevilo. „Znovu to byl stresující závěr. Celý den jsme měly dost práce s kontrolováním velkého úniku. Cédrine dnes musela být opravdu silná, protože jsme na to v závěru opravdu tlačily. Naštěstí jsme žlutý dres ubránily. Katarzyna je skvělá závodnice, je radost pro ni pracovat,“ prozradila jedna z vrchařek týmu Neve Bradbury.

20240816TDFFAZ1074-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Kromě německého týmu, jehož závodnice drží průběžné vedení, udávaly tempo na čele také sestavy dalších favoritek na celkové pořadí. Především dvojice týmů Movistar a FDJ-Suez přidávali ruku k dílu nejvíce. „Měly jsme v plánu mít někoho v úniku a se štěstím jsme tam dostaly Grace, to byla až nad očekávání dobrá zpráva. Jakmile se únik dojel, tlačily jsme na pilu a snažily se znepříjemnit závod ostatním. V závěru jsem se ještě snažila sprintovat, ale bohužel už to nebylo o vítězství,“ řekla po etapě lídryně domácího celku FDJ-Suez, a jedenáctá žena průběžného pořadí, Évita Muzic.

Už zítra bude mít Francouzka, a další favoritky na vítězství v závodě, šanci ukrojit ze své ztráty na nejlepší. Útočit bude také obhájkyně loňského triumfu Demi Vollering, kterou zřejmě nelimituje žádné zranění, a dnes ukázala, že je i přes včerejší tvrdý pád ve skvělé formě. Na závodnice bude čekat přes tři tisíce nastoupaných metrů, výjezd na Col de la Croix de la Sierra, a také stoupání do cílového střediska Le Grand-Bornand. Sedmá etapa doopravdy ukáže, jak na tom která z favoritek před vyvrcholením na Alpe d’Huez je.