Josef Černý rozjel sprinterský vlak týmu Deceuninck - Quick-Step v cílovém městě Villanueva de la Serena do takové rychlosti, že se celý peloton začal trhat. To bylo pro tým Deceuninck - Quick-Step hodně výhodné, protože za Fabiem Jakobsenem nezbylo moc soupeřů. Po Černém převzal tempo Zdeněk Štybar a pokračoval ve vysokém tempu.

Jenže poté se věci pro belgický celek zkomplikovaly. Jakobsen odpadl a Štybar a Bert Van Lerberghe si museli protáhnout své úseky na čele pelotonu. "Asi 4, nebo 5 kilometrů před cílem Egan Bernal, nebo Tom Pidcock udělal díru a já si to musel dojíždět, ale nedokázal jsem to. Kvůli tomu jsem v závěru neměl energii na spurt. Tak jsem Florianovi řekl, že by měl spurtovat sám. Řekl jsem to do vysílačky a odpadl jsem." 

Jakobsen odpojil další soupeře, takže za Sénéchalem, náhradním sprinterem Deceunincku, už zbyli jen Matteo Trentin (UAE Emirates) a jezdci Alpecin - Fenix. V dojezdu se Sénéchalem spurtoval jen Trentin. Ital měl lepší pozici, mohl využít závětří za Francouzem, ale k vítězství mu to nestačilo. Sénéchal měl větší sílu a rychlost a vyhrál.

Uspávací etapu na chvíli přerušil terezín

Velmi neatraktivní průběh 13. etapy přerušil 61 kilometrů před cílem pokus několika jezdců rozjet terezín na bočním větru. To zaskočilo například Egana Bernala (Ineos Grenadiers), který byl v zadní části pelotonu. Týmy Jumbo - Visma a Movistar ale žádné drama nechtěly a terezín zastavily.

Uprchlíci byli dostiženi a nezávodilo se ani na rychlostní prémii 13 kilometrů před cílem. Fabio Jakobsen si bez boje dojel pro 20 bodů a navýšil vedení v celkové klasifikaci.

Mnohem zajímavější byl dojezd etapy. Ten byl velmi rychlý a náročný kvůli několika kruhovým objezdům, na kterých se peloton natahoval a trhal a také díky práci českých závodníků. "Rozjeli jsme Fabiovi dokonalý sprint, ale on do vysílačky řekl, že můžu spurtovat. Tak jsme počkali a Bert odvedl skvělou práci. Pořád jsem si myslel, že mě předjede Démare, Matthews nebo někdo. Ale nikdo nejel. Nevím, jak svým spolujezdcům poděkovat. Dostali mě na skvělou pozici. Tisíckrát jim děkuji. Měl jsem štěstí," přidává svůj pohled vítěz etapy.