Pavla Havlíková coby jediná Češka na startu dojela na výborném 2. místě za Holanďankou Paulienou Rooijakkers, za kterou zaostala o 17 sekund. Podle slov Pavly byla soupeřka prostě lepší.

Do závodu mužů kromě Emila (43) nastoupil i Lubomír Petruš (30) a Daniel Mayer (23). Trať byla hodně bahnitá, a tudíž i hodně těžká. Oba kluci odstartovali velmi dobře a zpočátku se drželi v čelní čtyřčlenné skupině společně s velkými favority závodu, Belgičany Bosmansem a Romboutsem.

Bosmans u nás letos startoval jen na úvodním pohárovém závodě v Mladé Boleslavi a dojel 5. Rombouts absolvoval všechny tři úvodní české poháry: v Boleslavi 11., v Hlinsku 14. a na Holých Vrších 6.

Jenže oba Belgičané byli tentokrát lepší a našim klukům odjeli. Lubomír Petruš potvrdil svou stoupající výkonnost i to, že to s návratem k cyklokorosu na plný úvazek myslí vážně: nakonec dojel na 9. místě -2:20 min. za vítězným Bosmansem. Emilovi se tentokrát nedařilo, nohy to nebraly, nejspíš se projevila únava z programu po mistrovství republiky včetně náročného pátečního tréninku, takže druhou polovinu závodu pojal spíše tréninkově: 15. místo. Dvě příčky za ním a se ztrátou -0:46 min. pak dorazil do cíle Daniel Mayer.

Podle slov Emila by nemělo jít o nějaký dramatický pokles formy. Cíle, které definoval směrem k mistrovství světa, stále platí.

Kdo sledoval závody v Nommay, si možná všiml, že co do divácké kulisy, ať už v množství, tak hlučnosti, měly do jičínského republikového šampionátu dost daleko.