Na přelomu května a června se v městě San Carlos v Kostarice uskutečnilo již 12. Akademické mistrovství světa v cyklistice. Z pohledu české reprezentace, to bylo vůbec nejúspěšnější mistrovsví, neboť naši reprezentanti Daniel Mráz, Jakub Ťoupalík, Denisa Slámová, Jan Zatloukal, Aneta Novotná, Patricie Srnská a Adéla Holubová, přivezli 7 medailí, z toho pět zlatých.
 
Dobrá zpráva pro české akademické cyklisty je, že po dlouhých peripetiích se našel pořadatel Akademického mistrovství ČR.
 
Akademická časovka se uskuteční 13. 7. 2024 ve Velké Čermné, o termínu a místě silničního závodu jednotlivců ještě nebylo rozhodnuto.
 
Závod ve Velké Čermné se pojede zároveň i jako mistrovsví amatérských lig. Pro vysokoškoláky je důležité, že startovné stejně jako v minulosti platí za účastníky ČAUS. Vysokoškoláci neplatí nic, navíc si mohou zažádat o náhradu cestovních výdajů. Jediné, co bude potřeba, je včas se registrovat a mít 200 Kč jako zálohu na čip, která bude po vrácení čipu vrácena. Podmínkou účasti však je, být studentem akreditovaných vysokých škol v ČR, všech forem studia včetně studentů VOŠ. Student je povinen se prokázat platným výkazem o studiu (index, ISIC karta, kopie diplomu). Sportovec musí být studentem vysoké školy nebo vyšší odborné školy, která ho přihlašuje, nebo na příslušné škole ukončil studia v kalendářním roce 2024. Startuje za školu, nikoli za klub. O titul nemohou usilovat studenti, kteří mají studium přerušeno, nebo byli přijati ke studiu a ještě neobdrželi doklady o přijetí. O titul mohou usilovat i zahraniční studenti, kteří studují na českých vysokých školách nebo jsou přijati na studijní pobyty (např. v rámci programu Erasmus). Udělení mistrovského titulu je podmíněno minimální účastí 18 sportovců ze 4 VŠ ze 3 oblastí, v každé disciplíně (muži, ženy), pak 4 sportovců/sportovkyň ze dvou VŠ.

Vysokoškoláci, neváhejte a změřte své síly 13. 7. s aktuálními akademickými mistry světa.

PROPOZICE