Eliška Kvasničková

Osmnáctiletá Eliška Kvasničková je prvním rokem v ženské kategorii a po skvěle zajeté časovce byla šestá v celkové klasifikaci a v odpolední etapě jela aktivně a útočila. Bohužel ji v posledním okruhu postihl defekt a ztratila dvě minuty, to znamenalo propad na místo třicáté. Ale bojovala i v neděli a vylepšila si pozici o sedm míst, celkově dojela 23.

Loni se Kvasničkové podařilo zajet skvělý výsledek na nejvyšší úrovni, na světovém šampionátu v kategorii juniorek obsadila čtvrté místo a také na Gracii ukázala, že časovka je její silná disciplína. Sedmé místo je v konkurenci mnohem zkušenějších cyklistek vynikající. Zároveň však dokázala, že není jen časovkářka, o čemž svědčí sedmé místo v úvodní etapě s klasikářským dojezdem a aktivní pojetí závodění v dalších etapách. České cyklistice roste vynikající závodnice. 


Kristýna Zemanová

Jen o rok starší členka především cyklokrosového týmu Brilon dojela Gracii z našich nejlépe, o jedno místo před Kvasničkovou. Svoji (při tomto závodě) týmovou kolegyni předčila v těžkých stoupáních, ale nevyšla jí časovka. Přesto zanechala dobrý dojem. Zemanové vyhovují především klasikářské terény, což předvedla v dojezdu první etapě ve Štramberku, kde skončila šestá. 


Denisa Slámová

Dvaadvacetiletá Denisa Slámová překvapila nejvíc. Byla mimořádně silná v nejtěžších stoupáních, poradila si i s pozdější vítězkou Jenny Rissveds, v královské etapě získala dres nejlepší vrchařky a i přes defekt v poslední etapě zelený trikot uhájila až do cíle. Přitom začala se závodní cyklistikou až v kategorii žen, nemá za sebou žákovskou a dorosteneckou kariéru. Celkově dojela na 34. místě a vzhledem k její všestrannosti, kromě kopců jí jdou i časovky, je úřadující mistryní republiky, má před sebou slibnou budoucnost.  


Nela Slaníková

Také Nela Slaníková je v kategorii žen prvním rokem, ale Gracii si vyzkoušela už loni, tehdy ještě jako juniorka. Z českých cyklistek byla třetí (celkově 32.), o dvě místa před Slámovou.


Jarmila Machačová

Dráhová šampionka Jarmila Machačová je z tohoto výčtu pěti nejlepších žen na Gracii nejzkušenější. Jela vyrovnaně, trochu za svým standardem v časovce, celkově dojela na 36 příčce.

Jak šly etapy v podání českých žen:

V první etapě s těžkým klasikářským dojezdem ve Štramberku dojela Kristýna Zemanová šestá a Eliška Kvasničková sedmá.

V druhé "královské" etapě si vedla skvěle Denisa Slámová, který například vyhrála vrchařskou prémii na Pustevnách. Pustevny zdolala s nejlepšími i Kristýna Zemanová a jen kousíček za prvními vyjela na tuto vrchařskou prémii Eliška Kvasničková. Ovšem ta ve sjezdu ukázala, jak výbornou sjezdařkou a skvěle technicky vybavenou cyklistkou je. Toto trio našich dívek ztratilo v královské etapě jen sedm vteřin na vítězku.

Ve třetí etapě, časovce na 13 kilometrů ,dojela Kvasničková na sedmém místě s mankem půl minuty. Minutovou ztrátu nabrala Slámová na 29. místě - podle svých slov nebyla se svým výkonem úplně spokojená a potřebovala by časovku delší. S podobným odstupem na vítězku dojela třetí z našich Nikola Bajgerová.

Ve čtvrté etapě byla hodně aktivní Eliška Kvasničková a očividně chtěla vylepšit své šesté místo v celkovém pořadí, nakonec jí bohužel nevyšel únik a v posledním kole ji zastavil defekt, který ji stál dvě minuty a propad na 30. místo v celkové klasifikaci. Po této etapě byla naší nejlepší cykliskou 19. Denisa Slámová.

V páté etapě se ukázaly v úniku dne Nikola Bajgerová a Eliška Kvasničková, bohužel doplatily na zájmy polského týmu MAT ATOM Deweloper Wroclaw, který jejich pětičlennou skupinu zlikvidoval. Z lepšího celkového pořadí vyřadil Denisu Slámovou defekt, ale etapu a závod dokončila a uhájila zelený trikot nejlepší vrchařky, což je obdivuhodný počin.