Letos, a je to již 16. ročník závodu Českého poháru horských kol na Zadově (první závod proběhl v r. 1996), je o to speciálnější a významnější, že se místním organizátorům podařilo postoupit do 1. ligy. Získali jsme od UCI možnost pořádat závod kategorie HC UCI  (horse class) tedy nejvyšší kategorie jednorázových závodů horských kol mimo Světový pohár a Mistrovství světa a Evropy.

Znamená to několik věcí - samozřejmě vyšší level závodu pro závodníky, větší prize money, větší bodový příděl do rankingu UCI (tolik důležitý v předolympijské sezóně) - a pro pořadatele samozřejmě větší prestiž závodu (HC závodů je ve světovém kalendáři cca 15) a samozřejmě i větší zájem závodníků, týmů a reprezentací z celého světa, zejména když je termín závodu dobře načasován jako ten zadovský, který je pouze jeden týden po Světovém poháru v Novém Městě na Moravě.

Pár faktů pro vás:

  • jeden z TOP 15 závodů MTB XCO na světě, mimo SP a MS, ME
  • 16. ročník Českého poháru horských kol na Zadově - historie od r. 1996
  • celkové prize money závodu 8185 €
  • předpokládaná účast - kompletní česká špička - Cink, Vastl, Zatloukal, Sáska, Kobes, Škarnitzl a Čábelická, Holubová, Czeczinkarová, Tvarůžková + širší světová špička vzhledem k závodu SP v Novém Městě
  • největší novinka letošního roku - téměř 5 hodin přímého přenosu ze sobotních závodů na platformě ČT Sport Plus
  • předpokládaná účast až tisícovka závodníků

Aktuální seznam přihlášených můžete sledovat ZDE.

Asi největší novinku, ze které máme jako pořadatelé závodu opravdu radost - díky spolupráci ČUS, Lyžařského areálu Zadov a Bike klubu Vimperk s podporou hlavního partnera Subterra a.s., se pro letošní rok podařilo nejen posunout závod do kategorie HC UCI, ale zajistit i přímý televizní přenos na platformě ČT Sport Plus a to hned ze tří závodů - Muži U23, Ženy Elite/U23 + Juniorky a Muži Elite - to představuje celkem téměř 5 hodin přímého televizního vysílání ze závodů horských kol.

Odkaz na vlastní přenosy najdete v týdnu před závodem zde - TV PŘENOS.