“Poté, co nám Dan Polman po dojezdu prologu našeho závodu okolo Česka a Slovenska řekl, že je možná víc unavený, než po 4000 km dlouhém RAAMu jsme se rozhodli s jeho pomocí oslovit pořadatele s tím, zda bychom se nemohli stát kvalifikátorem. Půl roku jsme se o tom bavili, až jsme se objevili v seznamu kvalifikačních závodů na webu RAAM,” řekl jeden z pořadatelů Libor Procházka.

Délka českého závodu na celé trase okolo Česka i Slovenska je 3540 km s převýšením zhruba 36 000 metrů, což je profilem velmi podobné americkému závodu. “V Americe jsou jen velké rozdíly v teplotách a samozřejmě i nadmořské výšky jsou extrémnější. Ale vše kompenzují náročnější české silnice a v roce 2020 to bylo i počasí, které nás skoro celých osm dnů na trase vytrvale zavlažovalo, takže náročnost těchto závodů musím vyhodnotit jako srovnatelnou," doplnil Dan Polman, elitní český ultracyklista, který v roce 2019 okusil RAAM a v roce 2020 projel jako první v tzv. prologu i trasu RACAS.

Termín pro první ročník vychází z loňského prologu. Startovat se bude ze Vsetína po skupinách dle výkonnosti a zvolené trasy od pátku 13. 8. 2021.