Klasikářská, zvlněná etapa v Galicii měla velký vliv na celkové pořadí Vuelty, ale vedoucího Primože Rogliče neohrozila. Vítězství získal Clément Champoussin, francouzský cyklista týmu AG2R Citroën. Champoussin byl členem původního jedenáctičlenného úniku, ale byl dostižen. Ve zmatku posledních kilometrů se dokázal vrátit na čelo závodu a 1500 metrů před páskou zaútočil a dojel si pro svůj první triumf. 

"Abych byl upřímný, když jsme byli dostiženi pod posledním kopcem, po celém dni v úniku, bylo to těžké, ale favorité byli také unavení. V prudkém části kopce jsem se už neudržel, ale měl jsem štěstí. Gino Mäder nás dovezl zpět do skupiny a tam se na sebe začali dívat. Nebyl jsem pro ně nebezpečný, tak jsem to zkusil a a poslední kilometr nebyl těžký, takže jsem na čele vydržel. Je to to trochu nečekané vítězství, protože jsem během posledních třech týdnů měl lepší a horší chvíle. Včera jsem na tom byl zle," říká Champoussin, jehož příběh ale nebyl tím nejzajímavějším. 

Hlavním příběhem etapy bylo odstoupen Miguela Ángela Lópeze z třetího místa celkového pořadí. Začalo to útokem týmu Ineos Grenadiers v krátkých, ale náročných galicijských kopcích. 60 kilometrů před cílem zaútočil Adam Yates a poté dvakrát Egan Bernal. Další útok Yatese Lópeze zlomil. Vpředu se s ním udrželi Enric Mas, Primož Roglič, Jack Haig a Gino Mader. López zůstal v druhé skupině s Bernalem. A ten nebyl ochotný Lópezovi pomáhat, i když tím pomalu přicházel o bílý dres. Yates totiž útočil na etapu a případně i na konečné pódium a to bylo pro Ineos cennější. 

Na vrcholu kopce López ztrácel 35 sekund, ale ten rychle narostl na tři minuty. A López situaci psychicky nezvládl. Sesedl z kola a závod v rozčilení opustil. Za své chování se později omluvil v oficiální týmové tiskové zprávě: "Když se skupina rozdělila, bylo těžké s tím něco udělat. Byli jsme ve složité situaci, soupeři nám odjížděli. Bahrain to zahrál dobře a je těžké zacelit i jen malou díru. Všichni jsme unavení, závodí se tvrdě a samozřejmě mi nikdo ze soupeřů nepomohl vrátit se dopředu. Trvalo nám, než jsme zareagovali. Bylo to složité a je smutné takto opustit Vueltu." 

"Chci se omluvit svým týmovým kolegům. Moc nás nezbylo, pokračovali jsme v pěti lidech, jen tři z nás pracovali pro tým dali do toho vše. Byla to těžká chvíle a já se rozhodl přestat bojovat v bitvě, která už byla prohraná. Chci se omluvit fanouškům, sponzorům a pořadatelům Vuelty. Je mi líto, co se stalo," vysvětluje López, který by se udržel v první desítce celkového pořadí, kdyby se rozhodl dojet až do cíle. Takto spíše ukázal celému světu, že není psychicky odolný a spolehlivý lídr. A bude to pro něj mít následky. 

Zatímco López ztratil všechnu naději, Bahrain Victorious využil těžkou etapu ke svému prospěchu. Jack Haig se dostal na třetí místo průběžného pořadí s náskokem jedné minuty před čtvrtým Adamem Yatesem. A Gino Mäder se posunul na pátou příčku a vyhraje bílý dres. Před Bernalem vede o 3:24. "Plán nám vyšel naprosto perfektně. Jack je na pódiu a mě v cíli čekalo příjemné překvapení," říká švýcarský vrchař Mäder. "Byl to těžký den. Měli jsme Marka Paduna v úniku, byl velmi silný a možná by etapu vyhrál, kdybychom mu neřekli, ať na nás počká. Hrozně moc nám s Jackem pomohl. Chtěli jsme získat pódium na Vueltě a máme ho. Před měsícem, v Burgosu, jsem si ani nebyl jistý, že na Vueltu pojedu. Vrátil jsem se z Olympiády, šel jsem na očkování a necítil jsem se nejlíp, ale postupně se to zlepšovalo. Tohle jsem ale nečekal, to vážně ne." 

Žádné zrychlení, žádná dramata nijak neohrozila Primože Rogliče. Slovinec si v neděli dojede pro třetí celkové vítězství na Vueltě. Před časovkou vede o 2:38 před Enricem Masem. A s předposlední etapou byl také spokojený, i když nedosáhl na vítězství: "Nemohl jsme si přát víc. Sledoval jsem hlavně Enrica a Adama, ale nakonec se do toho zapletlo víc kluků. Všechno jsem ale udržel pod kontrolou, víceméně. První polovina etapy byla klidná, ale poté zaútočil Ineos a závod vypukl. Na časovku se těším, čekali jsme na ni dlouho a konečně se dočkali."