Nedostupné díly a zdražování. Je situace opravdu tak špatná?

Jaká je momentálně situace se sháněním dílů?

Situace je pořád složitá a ještě to sezónu či dvě potrvá. Nechci si stěžovat, jako tovární značka máme nadstandardní vztahy s dodavateli, ale i tak komponenty prostě nejsou. Toho si všiml asi každý, kdo letos sháněl kolo, nebo jen náhradní díly. Tím, že díly vyrábí různí specializovaní výrobci, není někdy lehké kompletní kolo poskládat. Když máte všechny součástky a chybí vám přehazovačky, tak kolo nesložíte. Když chybí brzdové páky, tak taky ne. Takže je to občas honička, nějak jsme si na to zvykli, upravili přístup a jedeme dál. Tohle teď řeší na trhu úplně všichni.

V čem jste nejvíce upravili přístup?

Hlavně musíme objednávat hodně dopředu. Kromě nedostatku dílů je problematická i světová logistika, přístavy jsou přetížené, plné nevyložených kontejnerů. Takže to, co jste dříve objednávali tři měsíce dopředu, teď objednáváte rok dopředu a ještě to má zpoždění. Dále průběžně upravujeme katalogové specifikace kol. Modely které byly dříve na Shimanu jsou teď na Sramu nebo Campagnolu, prostě podle toho, co zrovna dokážeme od výrobce nakoupit a osadit.

Jak se situace odrazila na cenách?

My se snažili zdražovat jen o nezbytně nutnou úroveň, ale ceny šly pochopitelně nahoru. Lodní kontejner teď stojí asi 5x více, součástky zdražily asi o 20 %, takže původní ceny prostě nešly udržet. Skoro bych řekl, že kola nebudou nikdy levná tak, jako dřív. Minimálně než se situace s logistikou trochu uklidní.” 

O kolik jste tedy konkrétně zdražili?

V průměru jsme zdražili o 10 - 15%.” 

Jezdí je na Tour de France, i kontinentální tým z Prostějova

Portál Cyclingnews letos přišel s odhalením, že Pardusy, konkrétně model Robin SL, jsou podle všeho neutrální kola, která můžete pod značkou Shimano vidět na Tour de France.

Pardusy si chválí také UCI kontinentální tým Tufo Pardus Prostějov, který na nich na posledním mistrovství Evropy získal několik medailí, z toho jednu zlatou. Z mistrovství světa juniorů pak přivezl tým 5 medailí, z toho jednu zlatou v omniu. Výčet zakončuje úspěch Daniela Babora, který se stal mistrem ČR v kategorii U23 v silniční cyklistice  a z dráhového mistrovství republiky přivezl 5 medailí.

Skladová dostupnost i přes komplikovanou situaci na trhu

Kdybych si teď chtěla koupit Robina z Tour de France, půjde to?

Pod modrým lakem je má asi jen Shimano, ale nějaký Robin SL v klasické metalické barvě ještě máme, stejně tak jako Spark Evo Disc. Ale nabídl bych vám dostupnější Pardus Spark na Shimanu 105. Právě jsme je naskladnili a postupně kompletujeme ve všech velikostech s ráfkovými i kotoučovými brzdami. Ty barvy vypadají naživo opravdu dobře, můj favorit je červená.

Pardus Spark je momentálně skladem

Kola Pardus si můžete prohlédnout na webových stránkách.