43. ročník jedničkového závodu se startem a cílem v Cholet, 60 tisícovém městě ležícím na západě Francie, 60 km jihovýchodně od Nantes, se jel na 202 km na zvlněné klasikářské trati, v jejímž průběhu se museli závodníci vypořádat se značným množstvím kratších a občas i prudších kopečků.

Finále se odehrálo na krátkém městském okruhu, v němž bylo nutno překonat dvě za sebou rychle jdoucí stoupání, z nichž to těžší bylo dlouhé 600 metrů s průměrným sklonem 6,2% a které museli cyklisté překonat celkem 6x.

Závodu se účastnilo 21 týmů po 8 lidech, z toho 9 týmů bylo francouzských a to včetně všech World i Pro týmů. Z World týmů tu byl ještě belgický Intermarché.

Charakter trati odpovídala pochopitelně nominace jednotlivých týmů.

Ze známých jmen si tu odbyli letošní závodní premiéru např. Benoit Cosnefroy (AG2R), Winner Anacona (Arkéa) či Pierre Rolland (B&B).

Mezi hlavní favority bylo možno počítat Nacera Bouhanniho (Arkéa), Jake Stewarta (FDJ), Eliu Vivianiho (Cofidis), Jona Aberasturiho (Caja Rurala) i nováčka belgického Bingoal a jedničku po tento závod Stanislawa Aniolkowského.

V development týmu DSM nastoupil ke svému druhému závodu v dresu svého nového týmu i Pavel Bittner.

Po 100 km závodu jela na čele pětičlenná skupina, jmenovitě Alexys Brunel (FDJ), Nicolas Prodhomme (AG2R), Clément Carisey (Delko), Stuart Balfour a Yannis Voisard (oba Swiss Academy), s náskokem 1:20 na celé hlavní pole.

Na 85. km si do čelní skupiny dojel sólově Alexis Gougeard (AG2R). V šesti to táhli až do 40. km, kde se najelo na městský okruh. Tři tady už tempu nestačili, takže vepředu zůstali Brunel, Gougeard a Carisey. O 10 km dál na čele osaměl Brunel. A vydržel tu další 4 km, než ho dojeli dva borci z B&B a Swiss Academy.

20 km před cílem nestačil Švýcar a ostatní dva dojelo dalších 15 lidí. Početný peloton byl však nadohled. Od této chvíle se už závodilo nadoraz. Útok střídal útok.

15 km před cílem se ocitla před pelotonem pětice borců z FDJ, AG2R, Delko, Bingoal a Riwal. Stahovala je letka B&B.

7 km před cílem zaútočil z vedoucí skupinky Dorian Godon (AG2R), který ve skupině patřil k nejaktivnějším.

Po 2 km se hlavní skupina přiblížila na dostřel, takže z ní vystřelil Godonův kolega Cosnefroy a uvisel mu jen Barthe (B&B) a Ghirmay (Delko). Získali až 12 vteřin a vypadalo to pro ně nadějně. Jenže Barthe odmítal střídat a hlavně kvůli tomu naděje Cosnefroye vzaly 500 metrů před cílem za své.

Spurt početné skupiny vyhrál Elia Viviani.

Sprostě si počínal Bouhanni, když vědomě a výrazně natlačil Jaka Stewarta z FDJ na hrazení takovým způsobem, že nemít plůtky nohy zahnuté vně dráhy, mohli jsme zase jednou sledovat hodně ošklivou podívanou.

Bouhanni dokončil na 3. místě, jelikož přes druhého Aberasturiho (Caja Rural) už to nešlo. Zcela po právu Bouhanniho rozhodčí z této pozice odsunuli.

Pavel Bittner závod nedokončil.