Jan Hirt (Astana) bojoval v dlouhém úniku o etapové vítězství a nestačil jen na Giulia Cicconeho (Trek - Segafredo), který byl rychlejší ve spurtu. Ciccone a Hirt ujeli ostatním uprchlíkům na Mortirolu, na nejtěžším stoupání dne.

Vydrželi spolu až do cíle v Ponte di Legno, kde Hirt naznačil sprint a chytře tím vyprovokoval Cicconeho, který musel zahájit spurt, přesto však byl rychlejší a vyhrál druhou etapu Gira v kariéře.

Dramatický byl i boj o celkové pořadí. Na Mortirolu zaútočil Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) a utrhl Primože Rogliče (Jumbo - Visma). Richard Carapaz (Movistar), Mikel Landa (Movistar) a Miguel Angel Lopez (Astana) se dokázali Nibaliho udržet. Lopezovi v závěru etapy došly síly a ztratil 22 sekundy na skupinu. Roglič dojel společně se Simonem Yatesem (Mitchelton - Scott) a Bauke Mollemou (Trek - Segafredo) se ztrátou 1:22 na skupinu Richarda Carapaze a Vincenza Nibaliho a spadl na třetí místo průběžného pořadí. 


Hirt útočil a bojoval o vítězství

V náročné horské etapě o vítězství bojovala početná skupina uprchlíků, kde měla Astana trojnásobné zastoupení a jedním z nich byl i Jan Hirt. Nechyběl zde ani nejlepší vrchař Gira Giulio Ciccone, který posbíral všechny horské prémie a je suverénně ve vedení s 229 body, druhý Carapaz má pouze 66 bodů.   

Hlavním cílem Giulia Cicconeho ale bylo etapové vítězství, proto se držel v popředí skupiny i ve stoupání na Mortirolo, rozhodující výjezd 16. etapy. Zde brzo zaútočil Jan Hirt a udrželi se ho pouze Ciccone a Damiano Caruso (Bahrain Merida). Zkušený Caruso byl však později odvolán k Vincenzu Nibalimu a na vrchol proto dorazila dvojice Ciccone - Hirt. 

Ciccone a Hirt se udrželi spolu i v chladném a deštivém sjezdu z Mortirola. Český cyklista posléze dostal pokyn nestřídat, protože v úniku byl Lopez společně s Pellem Bilbaem (Astana) a čekalo se, zda se dokážou udržet před skupinou Carapaze a Nibaliho. To se nepodařilo, proto Hirt nemusel čekat a mohl jet o etapu. V dojezdu ale na mnohem výbušnějšího Cicconeho nestačil a skončil druhý. Na třetím místě přijel osamocený Fausto Masnada (Androni Giocattoli - Sidermec). 


Roglič nestačil

Na Mortirolu se rozhořel boj o celkové vítězství. Vincenzo Nibali zaútočil brzo, ale přidal se k němu pouze Hugh Carthy (EF Education First), zatímco Movistar jel tempo pro Richarda Carapaze a Mikela Landu a udržoval Nibaliho v dohledu. Na toto tempo nestačili Rafala Majka (BORA - hansgrohe), Simon Yates, Bauke Mollema, Ilnur Zakarin (Katusha Alpecin) a především Primož Roglič.   

Vepředu se sjeli Nibali, Carthy, Carapaz, Landa a Lopez. Poslední jmenovaný před vrcholem nastoupil a dojel Pella Bilbaa, se kterým sjel z Mortirola a vypracoval si dvacetivteřinový náskok, ale poté došly Bilbaovi síly a Kolumbijec se vrátil do skupiny.  

V mírném stoupání do Ponte di Legno proti sobě závodily především skupina Carapaze a Nibaliho proti skupině s Rogličem, Yatesem a Mollemou. Ve skupině s růžovým dresem nejdříve pracoval Andrej Amador (Movistar), poté jeho roli převzal Damiano Caruso a začala se střídat většina jezdců ve skupině. Yates, Roglič, Mollema a také Mikel Nieve (Mitchelton - Scott) střídali také, ale dokázali odstup stáhnout na 1:22.   

V celkovém pořadí se toho změnilo hodně. Richard Carapaz zůstává růžový s náskokem 1:47 před Nibalim. Roglič je nově třetí s odstupem 2:09. Polepšil si Mikel Landa, který na čtvrtém místě ztrácí 3:15 a na páté místo se posunul Bauke Mollema, ačkoliv jeho ztráta narostla na rovných 5 minut. 

Hodně si totiž pohoršil Rafal Majka. Polský cyklista ztratil 3:05 na Carapazovu skupinu a spadl na šestou příčku s odstupem 5:40. Lopez se vrátil do bílého dresu nejlepšího mladého závodníka. Před Pavlem Sivakovem (Ineos) vede o 1:34 a drží sedmou příčku. 

V bodovací soutěži se nic nezměnilo. Sprinteři etapu dokázali dokončit a stále tak vede Arnaud Démare (Groupama - FDJ). 

Foto Sirotti